facebook

Рішення ВЛК не віддають на руки: що треба робити

Адвокат пояснив, як прискорити процес отримання висновку ВЛК на руки


Проходження військово-лікарської комісії є важливою частиною процесу визначення придатності чи непридатності військовозобов’язаних громадян призовного віку до військової служби. Але трапляються випадки, коли після проходження медкомісії документи не віддають тривалий час. Адвокат Юрій Айвазян пояснив причини затримок та що потрібно робити, щоб прискорити цей процес, пише портал Патріот Донбасу.

Юрій Айвазян прокоментував випадок із чоловіком, який не зміг отримати на руки висновок військово-лікарської комісії, хоча пройшов медогляд ще у травні 2024 року та був визнаний непридатним до мобілізації з винятком із військового обліку.

Чоловік був змушений звернутися до адвоката, оскільки в ТЦК його документи так і не знайшли. У резервній базі даних йому було надано статус “Не на обліку, потрібно уточнення”. У територіальному центрі комплектування громадянинові пояснили відсутність документів тим, що вони, найімовірніше, ще перебувають у обігу між інстанціями.

Чоловік поставив питання, як довго йому доведеться чекати виведення комісії і що потрібно зробити, щоб прискорити процес отримання документів.

За словами адвоката, висновок ВЛК не буде передано на руки, поки постанову ВЛК не затвердить штатний ВЛК, а це може займати багато часу. Що ж робити у такому разі?

Юрій Айвазян радить написати відповідну скаргу до Міністерства оборони, а також одночасно з цим направити запит до штатної ВЛК щодо стану розгляду питання щодо затвердження постанови ВЛК про непридатність.

Чинне законодавство щодо мобілізації громадян в Україні вимагає оновлення своїх військово-облікових даних, а також проходження військово-лікарської комісії. Саме остання процедура дозволяє визначити придатність чи непридатність військовозобов’язаних до військової служби та у разі потреби отримати відстрочку від мобілізації.

Джерело.

Close