facebook

Стосується всіх військових: як оформити відпустку у 55 днів – інструкція

Як військові можуть оформити 55 днів відпустки


Поступово у законодавстві додаються нові можливості, щоб військові могли отримати відпустку. Хоча проблеми з наданням відпусток все ж таки періодично виникають. Цією інформацією ділиться АрміяІнформ.

Військовим надається не один вид відпустки. Які вони є та як їх можна отримати, розповідається нижче.

Основна відпустка

Щорічно військовослужбовець може одержати до 30 днів основної відпустки. Вона надається частинами протягом календарного року, за умови, що основна безперервна її частина становитиме щонайменше 15 календарних днів. До 18 травня 2024 року діяла норма, що частина відпустки може становити не більше ніж 15 днів. Тобто тепер основна частина відпустки може бути більшою.

Є причини для відмови у наданні відпустки. Але така відмова має бути обґрунтованою. Юристи радять робити 2 екземпляри рапорту. На одному має бути номер, дата та підпис того, хто прийняв цей рапорт. Щоб потім можна було заперечувати відмову чи бездіяльність. Але на практиці це далеко не завжди працює. Можливо, використання програми «Армія+», де можна буде подавати рапорти в електронному вигляді, полегшить весь процес.

Якщо ви вважаєте, що вас необґрунтовано не відпускають у відпустку, можна звернутися на гарячу лінію Міноборони. Відпустка з сімейних обставин та інших поважних причин

Це другий вид відпусток, що надається під час дії воєнного стану. Вона може надаватися до 10 днів. При цьому зберігається виплата грошового забезпечення.

Військовослужбовець повинен зазначити у рапорті, які саме сімейні обставини чи поважні причини спонукають його піти у таку відпустку, а також по можливості надати відповідні документи до рапорту. Якщо цього не зробити, то у відпустці можуть відмовити.

Законом передбачено, що основна відпустка та відпустка за сімейними обставинами надаються без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Відпустка за знищену техніку

Це новий вид відпусток, що з’явився після ухвалення закону про мобілізацію. 21 травня Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання такої відпустки. Зокрема, за яку техніку та скільки днів додаткової відпустки може отримати військовослужбовець у разі знищення ворожої техніки.

Варто зазначити, що всього на рік можна отримати не більше ніж 15 днів такої відпустки. Вона може надаватися не тільки тому, хто безпосередньо знищив техніку, а й іншим військовослужбовцям, які брали участь у виявленні та знищенні ворожої техніки. Вони можуть отримати таку кількість днів, як і військовослужбовець, який знищив техніку.

Але важливо пам’ятати, що знищення техніки має бути підтверджено.

Нині це основні варіанти відпусток, доступних військовослужбовцям під час дії воєнного стану. Але є відпустки, які надаються за специфічних умов.

Відпустка після звільнення з полону

Якщо військовослужбовець, звільнений з полону, виявив бажання продовжувати службу, але потребує відпочинку, то за його бажанням йому надається додаткова відпустка із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів без поділу на частини. Відкликати з такої відпустки можуть лише за згодою військовослужбовця.

Відпустка на лікування

Така відпустка надається за висновком ВЛК для лікування через хворобу або після поранення (контузії, травми або каліцтва). Термін такої відпустки визначається лікарями. Але загальний термін лікування може тривати трохи більше 12 місяців. Весь цей час за військовослужбовцем зберігається виплата грошового забезпечення.

Відпустки для колишніх засуджених

Нещодавно в армії виник новий вид військовослужбовців. Це люди, яких умовно-достроково звільнили від відбування покарання та вступили на службу за контрактом. Основної щорічної відпустки вони отримати не зможуть. Але їм може надаватися відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин терміном до 10 днів.

Невикористані відпустки під час воєнного стану

Якщо військовослужбовець не зміг використати відпустку або використав її частково, то надалі така відпустка надається вже після закінчення дії військового стану.

У такому разі дозволяється за бажанням військовослужбовців поєднувати щорічні основні відпустки, але загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

Також військові можуть одержати компенсацію. Це можна зробити вже за звільнення.

Джерело.

Close