facebook

Масове знесення “хрущовок”: які квартири дають замість старих

Масове знесення «хрущовок», які квартири дають натомість
Люди, яких розселятимуть із «хрущовок» під знесення, отримають нові будинки з такою самою площею, як і попередні будинки. Про це голова парламентського комітету Верховної Ради Олена Шуляк повідомляє Мінфін.


При цьому будуть передбачені коефіцієнти, якщо, наприклад, людині, яка жила у «хрущовці» у центрі, виділять нове житло в іншому районі.

Такий механізм діє у рамках програми «Відновлення». Є вартість житла на компенсацію — 36 422 гривні за квадратний метр та кілька коефіцієнтів, які коригують цю вартість.

“Ми ці коефіцієнти плануємо закласти на законодавчому рівні, щоби не було зловживань”, – зазначила Шуляк.

У законопроекті прописано, що власникам житла у будинках, що підпадають під реконструкцію, надається «рівноцінне за площею та кількістю кімнат житло, незалежно від кількості зареєстрованих осіб».

При цьому, якщо забудовник збільшив площу нової квартири, попередньо не обговоривши це з власником, він не може вимагати з людини доплати за «зайві» квадратні метри. Поряд із цим у проекті прописано можливість такої доплати за ринковою вартістю за згодою сторін.

За словами Шуляка, законопроект 6483 про комплексну реконструкцію кварталів старого житлового фонду готується до другого читання та може бути внесений до сесійної зали вже до кінця цього року. У першому читанні документ було прийнято ще 2022 року.

Джерело.

Close