facebook

Українські банки почали жорстко штрафувати українців: можна залишитись без 20% грошей

В Україні банки почали поступово впроваджувати нові заходи щодо фінансових санкцій для порушників правил фінансового моніторингу. Ці санкції можуть сягати до 20% від суми на рахунку. Про це повідомляє сайт Мінфіну.


Банки тримають деталі своїх правил фінансового моніторингу таємно. Крім стандартних правил, розроблених та затверджених Національним банком та вимогами закону, кожен банк також розробляє власні інструкції, щоб запобігти спробам обійти ці заходи.

“У рамках фінансового моніторингу банки вже навчилися оперативно блокувати підозрілі транзакції та рахунки. Після цього вони дотримуються стандартної процедури: блокування рахунку супроводжується запитом у його власника інформації про характер транзакцій та походження коштів”, – йдеться у публікації.

Якщо порушення не виявлено, але банк, як і раніше, вважає діяльність клієнта підозрілою або ризикованою, рахунок може бути закритий, а кошти переказані на інший рахунок клієнта в іншому банку або видані готівкою.

“Саме на цьому етапі – під час видачі або переказу коштів клієнта, який порушив правила фінмоніторингу, – банки почали застосовувати новий вид фінансового покарання. В одних банках це називається штрафом, в інших – додатковою комісією. Її розмір може досягати 20% від суми”, – Вказано в повідомленні.

Фінансовий аналітик Василь Невмержицький пояснює, що правила застосування подібних штрафних тарифів докладно описані переважно клієнтською угодою. У цьому документі вказані обов’язки клієнта з надання банку підтверджувальних документів щодо різноманітних операцій, наприклад, договорів, актів виконаних робіт, митних декларацій та іншого, особливо у бізнес-сфері.

“Якщо порушується щось, наприклад, несвоєчасне надання необхідної документації, фінансова установа має право застосувати штрафний тариф, який може сягати 20%”, – зазначив Невмержицький.

Джерело.

Close