facebook

То чого боялися всі: НБУ запровадив нові ліміти на перекази та оплату з карток

НБУ запровадив нові обмеження на перекази, що відомо

Національний банк України з 10 вересня 2024 року вносить зміни до чинних валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом’якшує низку обмежень, а з іншого – вживає заходів щодо протидії непродуктивному відтоку капіталу з України. Про це йдеться на сторінці НБУ.

Зазначається, що пом’якшення валютних обмежень підтримає обороноздатність країни, роботу українських підприємств та ядерного страхового пулу.

Серед напрямів, які зазнають змін – це купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю.

Державні підприємства зможуть купувати валюту та переказувати її на користь нерезидентів, щоб закуповувати квоти покриття або компенсації викидів діоксиду вуглецю (CO₂), пов’язаних з авіаційною діяльністю. Це сприятиме безперебійності оборонних закупівель за державними контрактами, дозволить і надалі виконувати авіаційні перевезення за кордоном, а також підтримає українсько-європейське військово-технічне співробітництво.

Зміни дають змогу здійснювати всі необхідні платежі, передбачені договорами перестрахування, укладеними з іноземними ядерними страховими пулами (на додаток до перестрахових премій чи виплат, які вже на сьогодні дозволені).

Зокрема, сплачуватиме бонус за беззбитковість, що є обов’язковою умовою, визначеною договором перестрахування. Це пом’якшення матиме незначний вплив на міжнародні резерви і одночасно дозволить Ядерному страховому пулу виконувати зобов’язання перед партнерами, що є важливим для безперебійної роботи галузі.

НБУ дозволить суб’єктам електронної комерції купувати та перераховувати іноземну валюту за кордон для сплати ПДВ щодо операцій з купівлі товарів українських виробників споживачами з країн ЄС. Умова для проведення цих операцій – суб’єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС.

Таке пом’якшення насамперед підтримає малий та середній бізнес, який отримає можливість просувати власні товари на ринку ЄС завдяки торговим майданчикам. Водночас це не вплине на міжнародні резерви, адже надходження валюти в Україну за продані товари значно перевищуватиме додатковий попит на валюту для сплати ПДВ до ЄС.

Додатково до вже існуючих можливостей, запроваджених у травні та липні, НБУ дозволить бізнесу відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, які були виплачені з 24 лютого 2022 року до 09 липня 2024 року (включно).

Такі перекази дозволені виключно за рахунок власної іноземної валюти бізнесу (не купленої та не залученої у формі кредиту чи позики від резидента), отже це не вплине на міжнародні резерви. Ці операції зможуть здійснювати лише ті підприємства, які не мають випадків незавершеного валютного нагляду за операціями з експорту товарів протягом 12 місяців, що передують даті проведення операції. Це стимулює бізнес своєчасно повертати валютний виторг в Україну за експорт товару.

Посилення валютних обмежень дозволить запобігти непродуктивному відтоку капіталу з країни.

Зі свого боку, це сприяє збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні, що є важливим як для захисту стійкості валютного ринку, так і для більш швидкого руху в напрямку пом’якшення валютних обмежень. Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків в іноземній валюті, для оплати низки товарів та послуг, зокрема: годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, дорогоцінного каміння, монет тощо.

НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті на розрахунки за кордоном, які здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті, на операції з кодами торговця 5094 (дорогоцінне каміння, метали та ювелірні вироби4), 5 ( годинник, ювелірні вироби та срібні вироби) та 5972 (магазини монет та марок). Такий ліміт відповідає загальному ліміту, встановленому НБУ для розрахунків за кордоном, платіжними картками, випущеними українськими банками до рахунків у національній валюті. Необхідність у цьому заході показав проведений НБУ аналіз із залученням банків та платіжних систем. Він підтвердив наявність спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановленого НБУ на період дії воєнного стану.

Встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн. в еквіваленті на розрахунки за кордоном, які здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті, на операції з кодом торговця 6513 (агенти та менеджери з нерухомості). Операції з таким кодом використовуються для оплати комісії за управління, оплати за проживання та пов’язаних із цим комісій.

Ліміт 500 тис. грн. враховує потреби українців, які перебувають за межами України або подорожують за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, які здійснюють зазначені операції. Він дозволить запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відтоку капіталу з України у значних обсягах.

Джерело.

Close