facebook

З карток українців заберуть пенсії: влада надумала зняти непотрачені гроші

З банківських карток знімуть пенсії, що вигадали в уряді

Уряд планує забрати з банківських рахунків пенсіонерів -переселенців гроші, якщо ці рахунки не використовувалися протягом року. Про це йдеться у проекті бюджету на 2025 рік, який затвердив Кабінет Міністрів 13 вересня та виніс на розгляд парламенту. Інформація ділиться Економічна правда.

Як йдеться у документі, Ощадбанк зобов’язаний переказати залишки коштів на пенсійних рахунках ВПО, відкритих у цьому банку, назад до ПФУ. Це стосується тих рахунків пенсіонерів-переселенців, за якими не було руху коштів (зняття готівкових, безготівкових розрахунків чи переказів) протягом останніх 12 місяців, тобто протягом 2024 року.

Крім того, уряд пропонує забрати гроші з рахунків пенсіонерів-переселенців, які не пройшли фізичної ідентифікації протягом шести місяців з моменту, коли така ідентифікація мала відбутися.

Як пояснили у Мінсоцполітики, ця стаття стосується переселенців, зареєстрованих до повномасштабного вторгнення до РФ. «Відповідно до постанови Уряду, пенсійні рахунки внутрішньо переміщеним особам відкривалися лише в Ощадбанку, тому в інших банках відповідних невикористаних залишків коштів немає.

Водночас вилучення коштів з рахунків не відбуватиметься, якщо на ці рахунки накладено арешт чи інше обтяження», — зазначають у ЗМІ.

Якщо після вилучення коштів із пенсійних рахунків переселенець вирішить звернутися до ПФУ чи Ощадбанку, то держава відновить виплату пенсії такій особі. Порядок поновлення виплат ще має затвердити Кабмін.

У Мінфіні повідомили, що орієнтовна сума коштів, яку можна вилучити з рахунків пенсіонерів-переселенців, становить 11,3 млрд грн.

Джерело.

Close