facebook

Учені назвали головну причину пандемії коронавірусу

Вся справа у так званих суперпоширювачах вірусу.

Вчені з’ясували, що головною причиною пандемії коронавірусу і експоненціального зростання захворюваності на Covid-19 стали так звані суперпоширювачі — інфіковані люди, які з більшою імовірністю заражають здорових людей.

До такого висновку прийшли дослідники Польської академії наук і Варшавського університету, передає науковий журнал Royal Society Open Science.

На самому початку поширення вірусу SARS-CoV-2 деякі дослідники припустили, що середнє число людей, які заражаються від одного хворого, становить 3,8. Цей індекс репродукції коронавірусу вказував на можливий початок пандемії. Однак результати комп’ютерного моделювання показали, що в березні і квітні 2020 року цей показник міг досягати 11 за умови, що існували суперрозповсюджувачі. Вони відвідували масові заходи та інфікували одразу велику кількість здорових людей.

Зазначається також, що пандемія починається повільно, проте багаторазово прискорюється, якщо суперрозповсюджувачі відвідують футбольні матчі або концерти. Це підтверджується тим, що, коли Іспанія та Італія запровадили обмеження на зібрання великої кількості людей, швидкість нових заражень Сovid-19 різко сповільнилася.

Джерело.

Close