facebook

Стосується пенсій пенсіонерів, що працюють: у ПФУ оприлюднили важливу інформацію

В Україні майже 3 млн громадян продовжують працювати після виходу на пенсію


На сьогодні в Україні, за даними Пенсійного фонду, налічується 10,3 мільйона одержувачів пенсійних виплат, з яких 2,7 мільйона громадян ухвалили рішення про продовження трудової діяльності після виходу на пенсію, пише портал 24 Економіка.

Серед отримувачів виплат від Пенсійного фонду України більшість пенсіонерів є пенсіонерами за віком та отримують пенсії відповідно до отриманого за час трудової діяльності страхового стажу та посадових окладів.

Водночас середній розмір пенсій в Україні за даними за липень становив 5 816,62 гривні. Більша виплата надається працюючим пенсіонерам: середній розмір пенсії таких громадян за липень становив 6 216,20 гривні. Якщо розглядати динаміку зростання виплат працюючим пенсіонерам, то з початку року цей показник зріс на 9,8%, тобто на 555,15 грн.

Таким пенсіонерам перерахунок виплат здійснюється після звільнення. При перерахунку враховується актуальний прожитковий мінімум та дані про стаж.

При цьому пенсія обчислюється з того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні або попередньому перерахунку, або враховується в тому числі заробіток, який людина отримувала, працюючи після призначення або попереднього перерахунку пенсії. Водночас показник середньої зарплати (доходу), який було враховано під час призначення або попереднього перерахунку пенсії, не змінюється.

Також у ПФУ надали дані про розподіл пенсіонерів за видами призначених виплат:

за віком – 72,92%
з інвалідності – 15,03%
у разі втрати годувальника – 6,25%
за вислугу років – 5,21%
соціальні пенсії – 0,55%
довічне утримання суддів – 0,04%.

Джерело.

Close