facebook

Хто з українок може вийти на пенсію у 50 років – умови

Українські жінки можуть вийти на заслужений відпочинок у 50 років. Про те, хто має на це право, нагадали у ГУ Пенсійного фонду на Донеччині.

Згідно з українським законодавством, жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення ними 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Звертатися за призначенням пенсії багатодітні українки можуть за місяць до виповнення 50 років. Подати заяву на призначення пенсії в електронному вигляді можна за допомогою веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

Крім документів, що засвідчують особу та підтверджують придбаний ним страховий стаж, в обов’язковому порядку подаються документи про народження всіх дітей та виховання їх до шестирічного віку. Факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження.

Відповідно до п. 8 ст. 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” матерям, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, до розміру пенсії призначається надбавка – пенсія за особливі заслуги перед Україною у розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатного осіб (залежно від кількості дітей).

Якщо багатодітній матері відмовляють у достроковому виході на пенсію, вона має право оскаржити рішення Пенсійного фонду України у судовому порядку.

На вибір матері або у разі її відсутності, якщо виховання п’яти або більше дітей здійснювалося батьком, то йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Джерело.

Close