facebook

У Польщі українці кaтувaли та ґвaлтувaли 3-річну дитину

Стан трирічного Данила, якого госпіталізували до дитячої лікарні в Жешуві минулого жовтня, все ще дуже важкий. У нього ураження головного мозку. І хоч дитина проходить реабілітацію, ймовірно, на все життя залишиться з інвалідністю. Все через насильницькі дії його батьків.

Данила довго били, палили і ґвалтували його мати та її партнер — українське подружжя, яке проживало у Стальовій Волі. Наразі вони перебувають під вартою. Найближчим часом прокуратура має намір відправити обох у психіатричну лікарню.

Українці у Стальовій Волі гвалтували сина. Що відомо про цей випадок?
Доля хлопчика сколихнула громадськість на початку жовтня. Його катувала мама, 22-річна українка Оксана, та її партнер — 25-річний Віталій. Данило разом із мамою та її співмешканцем проживав в орендованій квартирі у Стальовій Волі. Місцеві видання з посиланням на сусідів писали тоді, що з квартири українців не було чути ні бійки, ні крику, ні плачу дитини.

Подружжя затримали, в той день обидвоє були тверезі. Їм висунули звинувачення у замаху на вбивство неповнолітнього хлопчика, за сукупністю зі зґвалтуванням дитини з особливою жорстокістю та розбещення “недієздатної особи за віком”. Такі звинувачення висунула окружна прокуратура Стальової Волі. Після цього розслідування взяла на себе прокуратура Тарнобжега. Сімейний суд у Сталевій Волі призначив хлопчику тимчасового опікуна.

У малюка була травма голови, численні свіжі та застарілі сліди побоїв, опіки від сигарет по всьому тілу та тілесні ушкодження, які свідчать про те, що його неодноразово ґвалтували. Крім того, у Жешуві у хлопчика виявили під черепом велику гематому. Операція з її видалення врятувала дитині життя, але тривалий час хлопець перебував у фармакологічній комі.

Данило зі Стальової Волі: що чекає на дитину та насильників далі?

Медики кажуть, що пошкодження мозку настільки серйозне, що Данило на все життя залишиться з важкою інвалідністю. З кінця листопада триває інтенсивна неврологічна реабілітація хлопчика. Однак це не призвело до швидкого поліпшення стану дитини.

“Оксану та її партнера Віталія звинувачують у замаху на вбивство з особливою жорстокістю, зґвалтуванні дитини та повторному розбещенні неповнолітнього з особливою жорстокістю. Їм загрожує довічне ув’язнення. У нас є докази проти пари, але перш ніж ми зможемо скласти обвинувальний акт, ми повинні переконатися, що ці люди психічно здорові”, — каже в інтерв’ю Onet прокурор Анджей Дубель, речник окружної прокуратури в Тарнобжезі, яка взяла на себе розслідування.

Як пояснює прокурор, пара нетривалий час спостерігалася у психіатра та сексолога. Однак на основі цих спостережень експерти не змогли визначити, чи були вони осудними, коли завдали шкоди дитині. “Тому ми звернулися до суду з клопотанням про розміщення обох цих людей у закрите відділення тюремної лікарні. Суд уже погодив це. Спостереження за жінкою розпочнеться вже цього місяця. У червні чоловіка госпіталізують у психіатричне відділення. В обох випадках спостереження повинно тривати не менше чотирьох тижнів. Після цього терміну експерт може дати висновок про стан їхнього здоров’я або вимагати ще два тижні спостереження. Лише тоді, коли ми матимемо документ про їх осудність, справа зможе потрапити в суд”, – каже прокурор.

За його словами, провадження також затягуються через необхідність перекладу кожного документа прокуратури на українську мову. Адже пара не вміє читати польською.

Джерело.

Close