facebook

Загальна мобілізація та білий квиток: з’явилося роз’яснення щодо категорій придатності

Кому видається документ і чому


“Білі квитки”, які видають громадянам, які не підлягають мобілізації, мають кілька категорій
В Україні існують різні категорії військових квитків, які визначають рівень придатності громадян для проходження військової служби та можливість їхньої мобілізації. Про це пише “ТСН “.

Як наголошує адвокат Дмитро Циплицький, білий військовий квиток надається громадянам, які через стан свого здоров’я не придатні для служби. Однак слід пам’ятати, що наявність білого кольору військового квитка не означає автоматичного звільнення від можливої ​​мобілізації.

Також, згідно з поясненням адвоката, категорії в “білому квитку” мають своє значення. Люди, які у цю категорію, хоч і перебувають у військовому обліку, не підлягають заклику у час. Проте, за умов повномасштабної війни, ця категорія може бути мобілізована.

Визначення ступеня придатності призовника відбувається після проходження медичної комісії та ґрунтується на виявленні конкретних захворювань, підтверджених наступними обстеженнями.

Найчастіше до цієї категорії належать люди, у яких діагностовані кишкові інфекційні захворювання, вірусні захворювання шкіри, слизових оболонок чи нервової системи, а також наслідки інфекційних та паразитарних хвороб, таких як гельмінтоз чи педикульоз.

Військовий квиток, який зазначає цю категорію, звільняє військовозобов’язаного від проходження військової служби протягом 6-12 місяців через стан здоров’я.

Це найчастіше стосується людей, які мають травми, проведені операції, загострення хронічних захворювань, порушення функціональності опорно-рухового апарату, а також тих, у кого вперше виявлено недостатність харчування або недостатній фізичний розвиток.

Після закінчення строку тимчасової непридатності такі особи повинні пройти медичну комісію, яка визначить їхню подальшу придатність або непридатність до служби.

Особи, які обмежено придатні або непридатні для військової служби у мирний час, а також обмежено придатні під час воєнних дій, можуть бути покликані для служби у навчальних закладах, військових комісаріатах, установах, організаціях та частинах забезпечення.

Люди, що входять до цієї категорії, звільняються від мобілізації, призову до армії та виконання військового обов’язку назавжди. В основному ця категорія пов’язана з такими захворюваннями, як розумова недостатність, відкрита форма туберкульозу, епілепсія, шизофренія, сифіліс, ВІЛ, важка форма цукрового діабету.

До цієї ж категорії належать значні відхилення у функціональності зорового та слухового апарату, виразка шлунково-кишкового тракту, серйозні органічні ураження важливих органів, сліпота або глухота, ушкодження аорти, важкі форми бронхіальної астми, відсутність нирок та ниркова недостатність, ожиріння 4-го ступеня, також інші серйозні захворювання.

Джерело.

Close