facebook

Зміни у мобілізації: призовний вік для чоловіків знизили – хто тепер отримає повістку

В Україні змінили призовний вік для чоловіків

Верховна Рада України ухвалила рішення щодо зниження граничного віку призову на строкову військову службу з 27 до 25 років. Це рішення набуло чинності 30 травня. Про це пише “УНІАН”.

Згідно з новими правилами, чоловіки, які досягли 25 років, звільняються від обов’язкової термінової військової служби у мирний час. Однак у разі воєнного часу військовий облік починається з 25 років.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що зниження віку призову пов’язане з необхідністю комплектування мобілізаційного резерву. Раніше граничний вік призову становив 27 років, і чоловіки, які досягли цього віку і не мають досвіду військової служби, не могли бути мобілізовані у разі війни.

Однак із новим законом, чоловіки віком від 25 до 60 років, навіть без досвіду військової служби, можуть бути примусово мобілізовані у разі війни.

Законопроєкт розширив коло призовних осіб, яких можуть мобілізувати, включивши до нього призовників віком 25 та 26 років, які раніше не підлягали мобілізації.

Однак, існують думки юристів, які вважають, що реформа не привнесе принципових змін до системи призову на військову службу, оскільки в період загальної мобілізації можуть бути покликані повнолітні громадяни.

Стаття 23 Закону України “Про мобілізацію” не містить вказівок про призовний вік. Ця стаття уточнює лише процедуру часткової мобілізації та звільнення від неї громадян, які пройшли призовну службу під час попередньої мобілізації та були звільнені у запас.

Під час якогось військового конфлікту військовозобов’язані з досвідом військової служби направляються безпосередньо у військові частини, тоді як військовозобов’язані без такого досвіду повинні пройти не менш як місяць навчання. Закон дозволяє мобілізувати такі категорії чоловіків:

  • Військовослужбовці (включно з контрактниками), які закінчили військову службу до 24 лютого 2022 року, мають придатність за станом здоров’я та не досягли граничного віку для проходження служби.
  • Чоловіки, які мають придатність за станом здоров’я віком від 25 до 60 років, не мають досвіду військової служби.
  • Чоловіки віком 18 років, які бажають проходити контрактну службу.
  • Обмежено придатні чоловіки, як із досвідом, так і без досвіду військової служби.
  • Особи, зняті та виключені з військового обліку до 24 лютого 2022 року (мають “білий квиток”), які мають повну або обмежену придатність до військової служби у воєнний час за рішенням Військово-лікарської комісії.
  • Особи з інвалідністю, які добровільно бажають пройти службу.
  • Особи, які мають право на відстрочку у зв’язку із сімейними обставинами, можуть бути призвані на службу лише за добровільною згодою.
  • Чоловіки, які виключені з військового обліку через скоєння серйозного злочину, не можуть бути мобілізовані.

Джерело.

Close