facebook

Укус викликає сильний біль та оніміння: В Україні розбушувалися небезпечні істоти

У Національному природному парку “Тузловські лимани” на Одещині вперше з’явилася рідкісна отруйна комаха. Зокрема, йдеться про чорну товстоголовку (Eresus moravicus) – це яскравий, красивий, рідкісний вид павука.

Про нього детальніше розповіли в адміністрації парку. nikolaev.politeka.net

 

Як йдеться у повідомленні, такий павук вперше зафіксовано вченими на території нацпарку. Раніше вважалося, що в Україні мешкає лише Eresus collari. Проте ревізія колекцій та надходження нового матеріалу підтвердили присутність у нас ще одного виду.

“Будьте уважні і дивіться під ноги. Жодна тварина не нападе першою, поки не відчує від вас погрози”, – наголошують у заповіднику.

На щастя, отрута товстоголовки не смертельна для людини, хоча невелике ссавець вбиває за секунди. Однак укус павука може викликати дуже сильні болючі відчуття, а потім оніміння і припухлість. Біль та скутість рухів у укушеній частині тіла у деяких проходять лише через тиждень.

Механізм дії отрути ерезусів ще до кінця не вивчений. Відомо, що він має властивості міоре-лаксанту – розслаблює м’язи. Отрути багатьох павуків вже використовують у фармакології. Можливо, колись і товстоголовки послужать медицині.

Джерело.

Close