facebook

Ухилянтів в Україні оголошують у розшук: Стало відомо, чи це законно

Військкоми почали оголошувати у розшук ухилянтів.

На цей час структура ТЦК не має жодних правових підстав для затримання та використання сили та спеціальних засобів. Внесення даних призовника до інформаційно-пошукової системи МВС “Армор” є незаконним. Про це заявив адвокат Роман Симутін у своєму Youtube каналі.

Які законні підстави для розшуку? “Йому б відповіли – ти хворий? Хочеш, щоб мене посадили? Де законні підстави? Давай постанову слідчого про розшук, ухвалу суду про затримання тощо”, – зазначає адвокат.

За словами Симутіна, правоохоронні органи вносять інформацію до бази лише при отриманні запиту від ТЦК щодо організації доставлення.

“Не затримання, а саме доставлення, яка передбачена виключно як добровільність. А поліція ставить позначку як розшук. Тобто чи справді вам вручили повістку, чи ні – нікого не хвилює. Пропускаємо цей етап і одразу стрибаємо до розшуку”, – наголосив він.

Як зазначив адвокат, пошук проводиться з метою затримання та притягнення до відповідальності справжніх ухилянтів, які справді відмовилися від явки на порядку денному або просто не з’явилися, а не будь-яких інших осіб.

“Навіть працівники поліції не мають достатніх повноважень вас затримати за статтями 210 або 210-1 КУпАП. Зазначені статті не несуть загрози для оточення і не потребують негайного припинення правопорушення шляхом вашого затримання, застосування фізичної сили та доставлення до відділення”, – запевнив юрист.

За його словами, на сьогодні структура ТЦК не має жодних правових підстав для затримання та особливо для застосування сили та спеціальних засобів, оскільки вона офіційно не уповноважена на такі дії.

У разі незаконної затримки адвокат рекомендує не підписувати нічого, не надавати свої дані, “грати в мовчанні” та негайно після звільнення звернутися до прокуратури для подання заяви про незаконну затримку та протиправне позбавлення волі.

Джерело.

Close