facebook

Мобілізація в Україні: Кому чекати на повістку з 1 вересня, а хто отримає відстрочку

Чи зміниться мобілізація з 1 вересня.

В Україні чиновники знову продовжили воєнний стан у країні до 15 листопада 2023 року. Це означає, що процедура вручення повісток військовозобов’язаним у країні продовжиться. Чи зміниться мобілізація з 1 вересня, повідомляє Obozrevatel.

Закликатимуть на службу до армії тих, хто за станом здоров’я визнаний придатним до військової служби. Однак є й підстави, за якими можна отримати відстрочку від мобілізації чи звільнення від проходження військової служби у особливий період країни.

Нещодавно Верховна Рада України змінила правила, згідно з якими військовозобов’язаним надається відстрочка від мобілізації. Але загалом правила залишилися колишніми.

Так, зміни стосуються осіб, у яких один із подружжя — чоловік чи дружина, один із батьків чи батьків дружини (подружжя) мають інвалідність І чи II групи. Але за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, які зобов’язані відповідно до закону їх утримувати.

Отже, тепер відстрочку можна отримати лише в тому випадку, якщо в сім’ї військовозобов’язаного немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Військовому заклику підлягають такі громадяни:

Придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років з наявністю військового досвіду або без нього;

Придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 18 до 27 років, якщо вони проходили строкову службу та/або проходять військову службу у запасі або резерві;

Призовники віком від 18 до 27 років, які не проходили термінової служби. Вони підписують контракт із ЗСУ;

Зняті та виключені з військового обліку чоловіки, визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану, якщо вони не скористалися правом на відстрочку або якщо не засуджені за тяжкий злочин.

Також можуть призвати й обмежено придатних осіб. Вони проходять службу в частині забезпечення або ТЦК і СП.

Джерело.

Close