facebook

Підлітків до 18 років не випускатимуть з України. Законопроєкт розробили для створення резерву для ЗСУ

Виїжджати можна буде тільки у супроводі.

В Україні планують ввести нововведення щодо виїзду підлітків від 16 до 18 років за кордон. Передбачається, що для виїзду вони потребуватимуть супроводу. А після 18 років виїзд юнакам уже заборонений законом про мобілізацію.

Обмеження виїзду підлітків з України до інших країн і розробка відповідного законопроєкту №9480, пов’язана з бажанням влади створити майбутній мобілізаційний ресурс.

На тлі новин, що з’являються, про корупцію та утримання людей у військкоматах, створюється психологічна напруга і для неповнолітніх. Заборона на самостійний перетин кордонів для дітей до 18 — спосіб створити ресурс для ЗСУ на майбутнє. Така заборона викличе труднощі і з виїздом дорослих українців — їм доведеться шукати законні механізми для вивезення дітей, — вважає адвокат Микола Максимов.

На його переконання, серйозного потенціалу для армії такий закон не принесе. Більшість прагне здобувати освіту після школи за кордоном.

Зараз 17-річних юнаків ставлять на військовий облік. Допризовники повинні з’явитися до ТЦК та отримати приписне. Але за його відсутності не можна заборонити виїзд таким підліткам.

Ініціатори законопроєкту №9480 пояснюють його сенс тим, що в європейських країнах заборонено самостійно подорожувати до 18 років, і українських дітей, які не мають супроводу, одразу ж направляють під опіку в місцеві сім’ї.

Джерело.

Close