facebook

Українцям підвищать ціни на бензин: скільки коштуватиме літр і коли подорожчання

Вже незабаром в Україні очікується здорожчання пального. За прогнозами, до кінця літа вартість бензину підвищиться до 57-58 грн/літр, а дизеля – до 55-56 грн/літр.

Про це повідомив директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн, передає Київ24. Втім, зазначив він, до 60 грн/літр ціни навряд чи дістануть – проте “впритул можуть наблизитися”. .obozrevatel.com

“Гадаю, на нас чекає додаткове здорожчання. Ціна на бензин становитиме 57-58 грн за літр. На дизпальне, гадаю, 55-56 грн. І, найімовірніше, це відбудеться ще до кінця серпня. Бачимо, що є потенціал для зростання”, – розповів експерт.

Чому паливо подорожчає

Причин зростання цін на паливо Куюн виділив дві. Це:

високі світові ціни;

фактичне вичерпання запасів червневого дешевого пального.

“Відповідно, ринок приходитиме в баланс із новими реаліями. І вони такі, що ціна ще зростатиме. Не думаю, що вона сягне 60 грн/л, але впритул може наблизитися”, – констатував він.

Чому ціни почали зростати

Причин здорожчання пального дві. Перша – повернення “довоєнних” податків на пальне.

Друга випливає з першої: запаси бензину і дизпалива, закуплених мережами АЗС ще до повернення податків, вичерпалися. Нові ж обсяги закуповуватимуться вже з урахуванням нових/старих податків.

“Червневе пальне, “доподаткове”, вже закінчується. А ціноутворення липня просто в іншій площині, на кілька поверхів вище лежить”, – пояснив OBOZREVATEL засновник Prime Group TM Дмитро Леушкін.

Скільки коштує пальне зараз

За тиждень – з 4 по 11 серпня – бензин А-95 в Україні здорожчав майже на 2 грн/л, до 51,94 грн. Зросли ціни й на бензин А-95+, на 1,98 грн – до середніх 53,92 грн.

Дизель же взагалі здорожчав на 2,04 грн/л. Його ціна складала 51,29 грн.

Джерело.

Close