facebook

Новий календар, навчальний рік, тарифи: Що чекає на українців у вересні

Українців чекає низка нововведень.

В Україні з 1 вересня розпочнеться новий навчальний рік. Деякі внутрішні переселенці можуть втратити виплати від держави, а тарифи на комунальні послуги залишаться незмінними, пишуть “Факти”.

Зміни для ВПО
З 1 вересня набувають чинності нові правила, за якими внутрішні переселенці можуть втратити щомісячну допомогу від держави на проживання. Це передбачено урядовою постановою №709, яка набула чинності 15 липня.

З 1 вересня право на виплати втрачають ті внутрішні переселенці, які після набрання чинності постановою:

придбали транспортний засіб якому менш як 5 років (крім автомобілів, придбаних волонтерами для потреб оборони України);
купили на суму понад 100 тис. грн квартиру, будинок, земельну ділянку (крім житла, отриманого коштом державного або місцевого бюджету);
мають на депозитному рахунку у банку понад 100 тис. грн;
придбали іноземну валюту, а також банківські метали на суму понад 100 тис. грн (крім коштів, одержаних від благодійних організацій, валюти, придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг);
мають у власності житло, розташоване на територіях, де не здійснюються бойові дії та не тимчасово окуповані (якщо воно має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї).
Тобто, після верифікації виплати не будуть продовжені для тих, хто має можливість здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

Що буде з тарифами
В Україні у вересні не очікується підвищення вартості комунальних послуг.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Компанія “Нафтогаз України” продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти (понад 90% усіх споживачів) у вересні й надалі платитимуть 7,96 грн за кубометр.

Електроенергія Вартість електроенергії для побутових споживачів уже на початку літа зросла до 2,64 грн за кВт. Такою вона залишиться й у вересні. Новий тариф діятиме щонайменше до кінця 2023 року.

Водопостачання. Тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення мали зрости з 1 липня для 34 водоканалів (в середньому на 32%). Проте рішення було скасовано. З 1 вересня тарифи залишаться на колишньому рівні.

Опалення. Під час воєнного стану також заборонено підвищувати тарифи на опалення та гарячу воду.

Новий навчальний рік
В Україні 1 вересня стартує новий навчальний рік. Він триватиме до 28 червня 2024 року. Протягом року будуть чотири канікулярні періоди:

Осінні канікули: 23-29 жовтня
Зимові канікули: 23 грудня – 7 січня 2024 року
Весняні канікули: 25-31 березня
Літні канікули: 29 червня – 31 серпня 2024 року
Освітній процес проходитиме у трьох форматах: очному, дистанційному та змішаному. Вибір формату залежить від ситуації з безпекою у регіонах та наявності укриттів у навчальних закладах.

Очний формат навчання можливий лише за наявності укриття у навчальному закладі. Якщо бомбосховище неспроможна вмістити всіх учнів, передбачено позмінне навчання. Дистанційний формат передбачає проведення уроків лише онлайн. Змішаний формат навчання поєднує очну та дистанційну форми. Наприклад, практичні, лабораторні заняття проводяться очно, а лекційні – дистанційно.

Новий церковний календар
З 1 вересня православна церква України переходить на новоюліанський календар. Тому віряни ПЦУ відзначатимуть свята за новими датами. Зокрема, Різдво тепер припадає на 25 грудня, а не на 7 січня; Покров Пресвятої Богородиці – на 1 жовтня замість 14 числа; День Святого Миколая Чудотворця – на 6 грудня замість 19-го.

Поїзди до Польщі: ремонт у Перемишлі
З 8 вересня Польська залізниця розпочинає ремонт інфраструктури у Перемишлі. У зв’язку з цим два потяги, які курсують між Україною та Польщею, будуть тимчасово скасовані:

№89/90 Київ – Перемишль;
№73/74 Харків – Перемишль.
Нові правила для виїзду пасажирського транспорту
З 1 вересня змінюються правила виїзду за кордон пасажирських автобусів. Якщо у пасажирського транспортного засобу не буде визначено клас екологічності або вказано клас екологічності ЄВРО-1, то подати заявку на перетин кордону з 1 вересня стане неможливим. Прострочені документи не прийматимуться.

Обмін монет, що вийшли з обігу
До 30 вересня 2023 року українці можуть обміняти монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, які вже не є платіжними коштами.

Джерело.

Close