facebook

“Тепер повістки вручать чоловікам із цими рисами навмисне, релігійних також торкнеться призов”

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року, ТЦК проводять мобілізаційні заходи відповідно до секретних мобілізаційних планів.

Як інформує “НВ”, керівник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олександр Тіщенко пояснив, що на другий рік повномасштабної війни та загальної мобілізації добровольців в ТЦК не більшість.

Повістки отримують всі чоловіки будь-якого віку та зовнішності, якщо вони схожі на військовозобов’язаних.

«Добровільно до військкоматів приходить десь близько 20% (половина з яких контрактники) від планового завдання, яке ми маємо виконати. Якщо не буде цих розшуків, доправлення для уточнення даних, то мобілізація може бути під загрозою», ― пояснив він.

Хто отримує повістку в ТЦК повторно

Як повідомляє канал Київ 24, уповноважені представники ТЦК щодня виходять в патруль для вручення повісток. Першочергово и перевіряють, чи стоїть особа на військовому обліку, потім, чи є в чоловіка відстрочка або бронювання.

«Чи стали вони на військовий облік, якщо не стали, то чому. Якщо в людини є лист бронювання або відстрочки, а також з’ясовуємо нюанси й виписуємо облікову повістку», — пояснив представник Чернігівського ТЦК.

Є чоловіки, які отримали повістку або добровільно прийшли в ТЦК з 24 лютого 2022 року, проте їх не мобілізували. Серед них можуть бути такі, кого ВЛК визнала придатними, і вони не мають права на відстрочку.

Якщо ВЛК визнала непридатними або обмежено придатними, і чоловіків не мобілізували, при перевірці на вулиці, уповноважені особи можуть вручити повістку до ТЦК повторно.

Уточнювати облікові дані за законом потрібно протягом семи днів після будь-яких змін, проте не рідше ніж раз на п’ять років. В той же час, рішення ВЛК про стан здоров’я дійсний протягом року. Деякі види відстрочки надаються на певний термін ― для навчання на рік, потім треба надавати нову довідку, бронювання діє на шість місяців або поки існують підстави для установи бронювати працівників. Таким чином, повістки можуть вручати повторно:

якщо ВЛК проходили більше як рік тому;

для перевірки облікових даних;

для перевірки даних про заброньованого працівника;

для перевірки обставин на відстрочку;для мобілізації.

Як розповіла Суспільному речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, повістки про уточнення даних будуть видаватися двом категоріям чоловіків. Це стосується тих, хто найбільше уникає військового обліку ― ті, хто ще не отримав повістку з 24 лютого 2022 року та чоловіки ВПО.

«Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб», ― пояснює вона.

Проте, у армії потрібні спеціалісти різних галузей, представники ТЦК різних областей підтверджують, що йде комплектація як штурмових підрозділів, так і усіх інших ― артилеристів, танкістів та підрозділів забезпечення чи інженерних військ.

Якщо хтось приходив у ТЦК і його не мобілізували на той момент, за необхідності таких людей можуть повторно викликати для уточнення облікових даних, стану здоров’я або для комплектування підрозділів необхідними спеціалістами.

ТЦК виконує обов’язок щодо формування мобілізаційних резервів та актуалізації даних про чоловіків, займається наповненням електронного реєстру та проводить мобілізаційні заходи, тому виклик в ТЦК повісткою ― це не означає негайну мобілізацію.

Які види повісток діють і які вручають на вулиці

Керівниця пресслужби Львівського ТЦК Марія Левко повідомила, що законом передбачено чотири види повісток.

З 24 лютого 2022 року призов строковиків відміняли двічі під час воєнного стану. З осені 2022 року в закон України про Військовий обов’язок і військову службу додали статтю 18−1, яка забороняє проведення призову під час воєнного стану. Тому, призовники від 18 до 27 років не мобілізуються, а повістка на строкову службу не видається.

Так, у вересні військовозобов’язані можуть отримати три види повісток:

для уточнення даних ― для перевірки відстрочки;

на проходження ВЛК ― для перевірки стану здоров’я;

мобілізаційне розпорядження ― для мобілізації й відправки в навчальну частину;

На вулиці можуть вручити повістку про уточнення даних. Відправляти на ВЛК без уточнення наявності відстрочки від мобілізації заборонено.

Мобілізаційне розпорядження вручається чоловікам, яких ВЛК визнав придатними або обмежено приданими до служби. Мобілізаційне розпорядження не вручається на вулиці просто так, якщо не було перевірено наявності відстрочки та стану придатності до служби на ВЛК.

Як інформує “ВСН”, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну оголосили загальну мобілізацію та воєнний стан – захищати батьківщину можуть призвати чоловіків віком від 18 до 60 років. Їх віросповідання не є причиною для відстрочки, проте є альтернатива.

Наразі відомо про 9 релігій, які забороняють брати до рук зброю.

Перелік релігійних течій, які забороняють вірянам користуватися зброєю:

адвентисти-реформісти;

адвентисти сьомого дня;

євангельські християни;

євангельські християни-баптисти;

покутники;

свідки Єгови;

Товариство свідомості Крішни;

харизматичні християнські церкви та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами;

християни віри євангельської та церкви, прирівняні до них.

У статті 35 Конституції України йдеться, що ніхто не може бути звільнений від своїх обов’язків перед державою за мотивами релігійних переконань, а стаття 65 прямо говорить, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком всіх громадян. До того ж у Законі «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» немає винятків для людей, які належать до тієї чи іншої віри.

Утім, якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням, його повинні замінити на альтернативну або ж невійськову службу, хоча ця норма діяла в мирний час, а в умовах воєнного стану про неї не йдеться.

Альтернативну службу запроваджують замість проходження строкової військової служби для виконання обов’язку перед суспільством. Вона не передбачає військового вишколу та використання зброї, але її термін є більшим за строкову у півтора раза.

Якщо релігійні переконання не дозволяють брати до рук зброю, юристи радять написати відповідного листа до ТЦК та СП, у якому попросити виконувати військовий обов’язок у формі альтернативної служби. Для цього потрібно надати також документ, який підтвердить вашу приналежність до певної релігійної організації. У такому випадку людину можуть призначити на небойову посаду на кшталт кухаря, водія тощо.

Джерело.

Close