facebook

Вже з 1 жовтня повертаються штрафи: Деяким українцям доведеться розщедритися

Українцям розповіли, кому доведеться заплатити штраф.

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев нагадав українцям про повернення штрафів, скасованих на початку повномасштабного вторгнення Росії — законодавство мали змінити ще до 1 липня, щоб штрафні санкції запрацювали з серпня, але парламент не встиг цього зробити. Про це повідомляють “Факти”.

Отже, вони будуть суттєвими і стосуватимуться тих підприємців, які працюють без реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

“Я хочу звернутися до підприємств торгівлі щодо встановлення касових апаратів. З 1 жовтня буде введено великі штрафи за відсутність цих апаратів”, – зазначив Гетьманцев.

Він також наголосив, що планові перевірки бізнесу на наявність касових апаратів уже відновлено. Причому у повному обсязі.

За словами Гетьманцева, перевірки стосуються певних груп підприємців, зокрема тих, хто реалізує:

спиртні напої;
табачні вироби;
паливо;
електроенергію.
Крім того, під планові перевірки підпадають банківські та фінансові установи, а також гральний бізнес.

“Днями буде прийнято план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства”, – попередив народний депутат.

Якщо податкові органи встановлять, що ці категорії не проводять розрахункові операції через касові апарати, до них застосовують фінансові санкції. І їх розмір безпосередньо залежить від суми, яка пройшла “мимо каси”.

За перше порушення загрожує штраф у розмірі 100% вартості проданих товарів (робіт та послуг). За кожне наступне — 150% вартості проданих із порушеннями правил товарів (робіт, послуг).

Штрафи за роботу без касових апаратів не будуть застосовуватись до бізнесу на прифронтових територіях. Але це не стосується торгівлі підакцизними товарами.

У червні Верховна Рада ухвалила законопроект №8401, яким внесено зміни до Податкового кодексу. За кілька тижнів його підписав президент Володимир Зеленський. Зокрема, було скасовано пільгову 2%-ву ставку. Фізичним особам-підприємцям дозволили самостійно перейти на бажану систему оподаткування. А нових ФОП, які реєструвалися у 2022 році, автоматично перевели на єдиний податок зі ставкою 5%.

Крім того, І та ІІ групи зобов’язали знову сплачувати єдиний податок, а заборону на штрафи за порушення податкового законодавства також скасували.

Повернення довоєнних податків, штрафів та перевірок є одним із структурних маяків, передбачених угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою фінансування на 15,6 млрд доларів.

Використання касових апаратів є обов’язковим для ФОП на II, III та IV групах спрощеної системи оподаткування та на загальній системі оподаткування. Незалежно від виду діяльності та обсягу доходів.

ФОП на І групі не обов’язково використовувати реєстратори розрахункових операцій.

Важливим уточненням: умовою дотримання законодавства є реєстрація касового апарату контролюючим органом.

Державна податкова служба пропонує використовувати безкоштовні програмні РРО, які встановлюються на смартфони та планшети на операційних системах iOS та Android. Їх оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок.

Джерело.

Close