facebook

“Що ви від мене хочете? Ідіть до дитини”: у лікарні Дніпра після операції помер хлопчик і ще 10 пацієнтів постраждали

У Дніпрі після скандалу через смерть двох людей після операції міська клінічна лікарня матері та дитини ім. М. Руднєва знову почала приймати пацієнтів.

Батьки 11-річного хлопчика, який помер після операції в цій клініці, подали заяву до поліції. Також правоохоронці ведуть розслідування за ч. 2 ст. 140 КК України про неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, яке стосується ще десятка постраждалих після лікування в цьому закладі.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.
Про те, що міська багатопрофільна клінічна лікарня матері та дитини ім. Руднєва у Дніпрі знову відчинила свої двері для пацієнтів, з радістю повідомили на сторінці установи у Facebook ще 4 вересня.

Відео дня
Хоча від дня смерті підлітка Іллі Шишакова після проведеної операції в цій клініці минуло лише три тижні. А з дня смерті другого пацієнта – ще менше.

Проте департамент охорони здоров’я Дніпропетровської обласної військової адміністрації вважає, що цього часу достатньо.

У своєму наказі про поновлення роботи в.о. директора департаменту охорони здоров’я області Світлана Росточило спирається на довідку про проведену перевірку “дотримання інфекційного контролю, обліку, зберігання, призначення та використання медичних препаратів” у цій лікарні.

Однак коли десять пацієнтів клініки ім. Руднєва після операції опинилися в реанімації, а 11-річний Ілля помер, у МОЗ заявляли, що до таких тяжких наслідків могли призвести медичні препарати, які використовували для внутрішньовенного наркозу. Причому ліки закуповувала сама лікарня.

Наразі поліція веде слідство за ч.2 ст. 140 КК України – про неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що призвело до тяжких наслідків у неповнолітнього.

Ілля Шишаков помер після досить простої операції. Її давно мали намір провести, але весь час відкладали через війну. У березні 2022 року мама Іллі з ним та старшим братом виїхала до Польщі.

Влітку вони повернулися до Дніпра провідати батька і вирішили скористатися канікулами та зробити операцію. Клініку Руднєва обрали, бо вже зверталися сюди і все було добре.

Операцію призначили на 10 серпня. З Іллею у лікарні була мама.

“Що ви від мене хочете? Ідіть до дитини”: у лікарні Дніпра після операції помер хлопчик і ще 10 пацієнтів постраждали

Батько Іллі Роман Шишаков згадує, що одразу після операції син був млявим, але це природно після загального наркозу. Однак хлопчику ставало дедалі гірше, його почало рвати, піднялася температура. По сусідству в палаті теж лежав хлопчик, у нього також почалося блювання. Те саме відбувалося і в іншій палаті.

“З досвіду знаємо, що через дві години після наркозу діти, як правило, вже бігають по коридору. А тут ставало дедалі гірше. У сина з’явилася ломота в тілі. Але лікарі говорили, що все нормально, таке може бути після наркозу. Вони постійно ставили крапельниці Іллі”, – згадує батько.

Другий момент, який турбував батьків, – дитина не могла сходити по-маленькому. Хоча він постійно був під крапельницями, рідина надходила в організм, але в туалет хлопчик не ходив.

О 7 годині вечора з’явилися перші прояви жовтяниці, Ілля поскаржився на ломоту в спині, біль у попереку та ногах. Лікарі знову запевняли, що це реакція на високу температуру.

“Що ви від мене хочете? Ідіть до дитини”: у лікарні Дніпра після операції помер хлопчик і ще 10 пацієнтів постраждали

О 10 годині вечора Ілля вже пожовтів, з’явилася “мармуровість” по тілу – розводи і синці, а потім висип на руках і ногах.

Однак коли мама Іллі підійшла до чергової лікарки і запитала: “Що відбувається, що ви йому вкололи? Там усі діти погано почуваються”, та відповіла: “Матусю, що ви від мене хочете почути? Ідіть до дитини”.

Вже о першій ночі Іллю забрали в реанімацію. Він був при свідомості, але важко говорив, так йому було погано. А о 7-й годині ранкубатькам зателефонували з клініки та сказали, що переводять Іллю до обласної лікарні.

“Вже в обласній лікарні я розмовляв з одним із лікарів. Він сказав, що стан сина вкрай тяжкий, у нього септичний шок, поліорганна недостатність, відмовляють органи. Уже не працюють нирки, практично не працює печінка, йде ураження легенів та серця. Я тоді запитав у нього: “Які наші шанси?” Він відповів, що світова практика підтверджує шанси викарабкатись у 20-40%. Але за умови, що якби ви прибули до нас у перший день. А ви приїхали на другий”, – розповідає Роман.

Вже ввечері Іллі призначили діаліз, у легенях з’явилося криваве мокротиння. О 1:50 ночі 12 серпня серце Іллі зупинилося. Лікарі пів години проводили реанімацію, але зробити нічого не змогли.

“20 хвилин п’ять лікарів намагалися реанімувати його і “змусити” продовжувати боротьбу. У цей момент моя дружина в розпачі металася по коридору і кликала сина, просила, благала не залишати її, просила зібрати всі сили і продовжувати боротися… Я зрозумів, що таке “завмирає серце”, коли ти через усі відчинені двері чуєш, як “качають” твою маленьку дитину. І в секунди перерв дій лікарів монітор видає як вирок рівний протяжний писк. І знову “качають”… Але сил на боротьбу він уже не має”, – написав батько відчайдушний пост на своїй сторінці у Facebook.

“Що ви від мене хочете? Ідіть до дитини”: у лікарні Дніпра після операції помер хлопчик і ще 10 пацієнтів постраждали

У висновку про смерть Іллі Шишакова у рядку “місце та обставини смерті” написано: “ускладнення після хірургічних та терапевтичних втручань. Лікарський засіб або медикамент, не уточнений“.

Роман Шишаков каже, що причиною смерті сина могли стати як медичні маніпуляції, так і неякісні ліки. Варіантів тут багато, але у будь-якому разі це сталося у клініці Руднєва.

Але є й другий складник причини смерті Іллі. Це те, що лікарня дуже пізно ухвалила рішення про переправлення Іллі до обласної лікарні. Туди, де йому могли б надати більш кваліфіковану допомогу.

Хоча б через те, що там є апарат для діалізу та Іллю можна було підключити до нього, коли вже почали відмовляти нирки.

“Що ви від мене хочете? Ідіть до дитини”: у лікарні Дніпра після операції помер хлопчик і ще 10 пацієнтів постраждали

За словами батька, у клініці Руднєва вже ввечері 9 серпня у пацієнтів після операції виникли серйозні проблеми.

“8 і 9 серпня там зробили, за моїми даними, приблизно три операції, і вже було видно, що щось не те. Але 10 серпня вони проводять ще 7-8 операцій, у тому числі й Іллі. Йому погано, іншим дітям теж погано. Ти лікар і бачиш проблеми у дитини, ти повинен припустити, що відбуватиметься далі, і приймати рішення. Навіщо ви тримаєте у себе пацієнта, якщо вже бачите, що у нього відмовляють органи. А у вас немає можливості його врятувати. Дитина не може ходити в туалет, а ви продовжуєте ставити йому крапельниці. Таке враження, що всі боялися вночі зателефонувати головному лікарю та повідомити, що у лікарні НП і треба приймати рішення, а не тягнути до ранку“, – каже Роман.

 

Коли Ілля перебував уже в обласній лікарні, увечері 11 серпня туди почали прибувати інші діти з клініки ім. Руднєва. А за кілька годин там уже з’явилася поліція, яка проводила опитування свідків цієї ситуації. Потім було відкрито кримінальне провадження.

А 16 серпня стало відомо про смерть ще одного пацієнта – це 32-річний чоловік Руслан Іванович Коріхов. Йому також проводили звичайну операцію, після якої йому стало погано.

У міській лікарні, де сталася трагедія, про це зараз вважають за краще не говорити. Клініка продовжує приймати пацієнтів, хірурги проводять операції.

Жодного разу лікарі не виходили на зв’язок з батьками дитини і не просили вибачення чи співчували. У приймальні головного лікаря ніхто не піднімає слухавку, тож дізнатися його думку не вдалося.

Державна лікарська служба заборонила до застосування кілька партій трьох препаратів, які, можливо, спричинили такі побічні явища і призвели до загибелі двох пацієнтів.

Проте відповідальності за втрачений час із медиків ніхто не знімає.

Джерело.

Close