facebook

Українцям підвищать пенсії за новими правилами: навіщо потрібні “пенсійні бали”

В Україні в 2024 році буде проведено масову індексацію пенсій за новими правилами. Виплати підвищуватимуть з урахуванням т.зв. пенсійних балів. У результаті хочуть прибрати диспропорцію та зрівняти пенсії тих, хто вийшов на заслужений відпочинок багато років тому, з виплатами нових пенсіонерів. Середня пенсія в результаті має перевищити 6000 грн.

Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. “Запроваджується система балів, коли пенсія стає справедливою”, – пояснив він.

Наразі люди, які вийшли на пенсію пізніше, отримують вищі виплати, ніж ті, хто давно перебуває на заслуженому відпочинку. Це пов’язано з тим, що у формулу розрахунку суми пенсії закладено показники середньої зарплати, яка значно відрізняється у різні періоди.

Наприклад, якщо дві особи відпрацювали на одній посаді однакову кількість років, але одна людина вийшла на пенсію у 2001 році, а друга вийшла на пенсію з 2022 року, то друга пенсія матиме в районі 5,5-6 тис. грн, а у першого – лише 3,6-3,7 тис. грн.

“Велика різниця. Ми хочемо диспропорцію прибрати. Вводимо бали, й у людей – насамперед вчителів, лікарів, у кого були стабільні середні заробітні плати, – у них зарплати зрівняються, і в людей, які раніше виходили на пенсію, пенсії підтягнуть до сучасного рівня“, – сказав прем’єр.

Він зазначив, що такий підхід діятиме й надалі, коли рівень пенсії буде однаковим для всіх, незалежно від року виходу на пенсію. За словами Шмигаля, завдяки цій реформі середня пенсія в Україні перевищить 6 тисяч гривень.

Джерело.

Close