facebook

Масова мобілізація студентів: у ТЦК розкрили плани на жовтень

Чи отримають студенти повістки у жовтні: пояснення ТЦК.

Незважаючи на законопроєкт №9672 щодо відмови відстрочки від призову до ЗСУ для певних категорій студентів, наразі їх не мобілізовують. Це пов’язано з тим, що законодавчі зміни ще не схвалені.

Представники Житомирського обласного ТЦК та СП наголошують, що студенти можуть отримати повістки, оскільки потрібно оновити дані щодо здобувачів освіти та підтвердити факт навчання у навчальному закладі, йдеться в матеріалі “Факти”.

Згідно із Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”, всі студенти (аспіранти) зобов’язані до 1 жовтня щороку подавати документи та довідку з навчального закладу до районних (міських) ТЦК та СП.

У ТЦК наголошують, що громадяни, які звертаються за відстрочкою від мобілізації, направляються на ВЛК для огляду та визначення придатності до військової служби. Відстрочка від мобілізації надається тільки придатним до служби у ЗСУ особам.

Нагадуємо, що 4 вересня було зареєстровано законопроєкт №9672. Цей законопроєкт передбачає скасування відстрочки від призову студентів, які вже мають 30 років та отримують ще одну освіту.

Авторами законопроєкту №9672-2 є нардепи Олексій Мовчан, Борис Приходько і Георгій Мазурашу.

Пропозиції в законопроєкті передбачають надання відстрочки від мобілізації студентам, які здобувають другу вищу освіту, необхідну для відбудови економіки. Проте це не дасть можливості зловживати правом на освіту, щоб уникнути мобілізації.

Отже, метою законопроєкту є забезпечення права на відстрочку від мобілізації для громадян, які здобувають першої освіти.

Згідно з новими змінами, до військової служби під час мобілізації не підлягають:

Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти;
Фахові передвищі та вищі освітні заклади, які навчаються за денною або дуальною формами та отримують новий рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий;
Аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами;
Наукові й науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти;
Працівники наукових установ та організацій з вченим званням та/або науковим ступенем;
Педагогічні працівники закладів вищої, фахової передвищої освіти, професійно-технічної освіти, загальної середньої освіти, за умови, що вони працюють основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
Здобувачі вищої освіти, що, незалежно від наявності здобутого раніше рівня освіти, навчаються за денною або дуальною формами та отримують освіту за спеціальністю.

Джерело.

Close