facebook

Електронні повістки та блокування банківських карток: адвокат роз’яснив оновлення мобілізації

В Україні запустили е-реєстр військовозобов’язаних. Адвокат Андрій Межирицький роз’яснив оновлення мобілізації. Він висловився про можливість видачі електронних повісток та блокування банківських карток чоловіків.

Коли в Україні видаватимуть електронні повістки
Українці активно обговорюють нововведення у мобілізації. Багато хто чекає на вручення повісток в електронному вигляді, зокрема через державну платформу “Дія”. Юрист Андрій Межирицький пояснив, за яких умов військовозобов’язаним чоловікам можуть вручати електронні повістки.

Правозахисник нагадав, що зараз повістка вважається врученою, якщо у ній особисто розписався той, кому її видали. Щоб надсилати ці документи не в паперовому, а в електронному форматі, потрібно змінити законодавчі норми щодо мобілізації та служби в армії. У такому разі це буде можливо – за аналогією з повістками до суду. Там чітко зазначено, що людина повідомлена належним чином.

Межирицький зазначив, що судова та адвокатська практика говорить про те, що в Україні дуже часто скасовують штрафи через неявку до військкомату за повісткою. Справа в тому, що територіальним центрам комплектації та соціальної підтримки слід довести, що документ вручили правомірно.

Чи блокуватимуть банківські картки ухилянтів
Громадяни побоюються можливого блокування своїх карток. Йдеться про банківські рахунки як фізичних осіб, так і підприємців. Андрій Межирицький заявив, що це теоретично можливо, якщо електронні повістки введуть у законодавчу площину.

Якщо чоловік не з’явиться на виклик, він понесе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Дані про нього передадуть до виконавчої служби. Потім у разі несплати порушника очікують наслідки.

Коментар Міністерства оборони
У Міноборони України повідомили, що працюють над оголошенням нововведень після запровадження електронного реєстру військовозобов’язаних.

“Ми погодимо позицію і, гадаю, вийдемо до всіх з однією позицією”, – зазначила заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко.

Джерело.

Close