facebook

Долар почав скорочувати розрив, курс валют приголомшить українців

Олександр Бондаренко, керуючий партнер Бюро інвестиційних програм, спрогнозував, яким буде курс гривні на початку грудня та, як впливає рішення Сенату США на ситуацію у держбюджеті України.

Як інформує “Еспресо”, Бондаренко зазначив, що Міністерство фінансів активно виступало останні 3-4 місяці за девальвацію гривні, відповідно ось це рішення НБУ свідчить про те, що позиція Міністерства виграла і тепер на Україну очікує поступова, “м’яка” девальвація.

“Чому “м’яка”? Тому, що відпускають повністю плаваючим курс, який буде відповідати попиту на валюту з боку імпортерів, бо саме імпортери дають основний попит на євро і на долар, тому що за них вони купують імпортні товари. У першу чергу це паливо та паливні продукти. Відповідно тут прогноз який: до кінця листопада – початку грудня десь нас очікує курс 39 грн. Ми так вважаємо в Бюро інвестиційних програм, і залежить далі від торговельного балансу, адже все-таки у нас імпорт превалює над експортом, на жаль, для нашої економіки й відповідно попит на євро і долар значно перевищує попит на гривню”, – зазначив він.

Керуючий партнер Бюро інвестиційних програм пояснив, що Україна експортує за останні 9 місяців приблизно на $18 млрд менше, ніж імпортує, а ось ця різниця – це і є надмірний попит на валюту.

“Тому, звичайно, не дуже позитивно вплинув факт того, що США обмежили фінансування війни в Україні на оці наступні 1,5 місяця. Я думаю, це на 100% пов’язане рішення НБУ, буквально в неділю ми зрозуміли, що Сенат не підтримав фінансування війни на 1,5 місяця, проходить пару днів й відповідне рішення НБУ ми бачимо”, – вважає Бондаренко.

Окрім цього, він також додав, що це також крок для збільшення гривні в держбюджеті для покриття всієї обов’язкової соціального забезпечення першочергово.

“У нас велика дірка у пенсійному фонді, тому що Мінфін буде обмінювати всі міжнародні запозичення й кредити та гранти, які надходять в доларах і євро на гривню й відповідно вже по курсу не 36,56, а по міжбанківському курсу, який зараз буде 38,5-39 грн. Відповідно ці 1,5 гривні – ця буде різниця збільшувати гривневу масу, яка буде закривати всі соціальні обов’язкові платежі держбюджету. Тобто таким чином Мінфін полегшує собі задачу покриття бюджетного дефіциту”, – заявив він.

Прогнози щодо ринку валют

Національний банк України від 3 жовтня 2023 року прийняв рішення про зміну валютного режиму. Тепер для встановлення офіційного курсу гривні НБУ знову використовуватиме курс міжбанківського валютного ринку. Тобто курс гривні до долара США є не фіксованим, а “керовано-гнучким”.

Народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в етері Еспресо зауважив, що Україна має всі підстави для стабільного курсу національної валюти.

“Не варто очікувати значних новин з валютного ринку найближчим часом”, – сказав він.

Про те, що це рішення не вплине суттєво на вартість валют, зазначив і професор кафедри фінансів Львівської політехніки Віталій Рисін.

“Новий режим означає, що почне зменшуватись розрив між офіційним курсом і реальним курсом, який є на ринку. Це плюс, бо поступово зникатиме тіньовий ринок обміну валют, а власники цих валют матимуть можливість обмінювати в офіційних установах. Натомість на саму величину курсу це рішення суттєво не вплине, – сказав Віталій Рисін. – На готівковому ринку на курс впливатимуть інші чинники. Насамперед – це попит на валюту”.

Підбиваючи підсумки першого дня впровадження режиму керованої гнучкості обмінного курсу, голова НБУ Андрій Пишний заявив, що гривня не здійснила “політ у космос”. Щодо прогнозів, то Пишний переконаний, що коливання курсу найближчим часом будуть, але в обидва боки й дуже несуттєві.

Джерело.

Close