facebook

Стосується всіх, хто має город чи пай: у Кабміні ухвалили фатальне рішення щодо землі

В Україні вводять низку нових правил щодо масової оцінки землі.

Набула чинності постанова уряду, ухваленого на засіданні 13 жовтня, згідно з якою в Україні запустять пілотний проєкт з масової оцінки земель протягом 11 місяців з моменту набрання чинності цією постановою. Про це повідомляє нардеп від “Європейської Солідарності” Ніна Южаніна у своєму Телеграм-каналі.

Також Кабмін затвердив порядок реалізації прикріпленого пілотного проєкту щодо проведення масової оцінки земель, а Мінагрополітики у співпраці з Мін’юстом та Держгеокадастром зобов’язав забезпечити електронну інформаційну взаємодію між інформаційними системами Державного земельного кадастру та Державного реєстру прав на нерухомість у обсязі, необхідному для реалізації пилок.

Також Міністерству аграрної політики та продовольства слід подати протягом місяця з завершення реалізації пілотного проєкту Кабінету Міністрів України остаточний звіт про результати його реалізації та поінформувати про законодавчі акти, до яких необхідно внести зміни у результаті реалізації пілотного проєкту.

Масова оцінка земель – це вид оцінки, який проводитиметься на всій території України з періодичним оновленням. Вона базується на даних про ціну (вартості) земельних ділянок та іншого нерухомого майна, розташованого на них, а також на даних про ціну (вартість) речових прав та розміри плати за користування чужими земельними ділянками та іншим нерухомим майном, розміщеними на цих ділянках.

Процедура також включає відомості про зареєстровані речові права на земельні ділянки та їх обтяження. Цей вид оцінки призначений, зокрема, для використання як база для оподаткування плати за землю.

Геоінформаційна система масової оцінки земель – це частина програмного забезпечення Державного земельного кадастру, що забезпечує автоматизацію проведення та оновлення масової оцінки земель, а також публікацію її результатів у відкритому доступі.

Джерело.

Close