facebook

З 1 грудня в Україні запроваджують суттєві зміни: які будуть нововведення

Вже через півтора місяця, з 1 грудня, в Україні запровадять вагомі зміни у сфері ввезення гуманітарної допомоги та її обліку.

Дискусії з цього питання йшли давно, а на початку вересня кабміном все ж було ухвалено важливу постанову. Якщо проаналізувати текст документа, то помітними є нововведення у правилах ввезення гуманітарної допомоги. Також важливо наголосити на нових моментах щодо її обліку. Вся інформація з початку зими в цьому секторі забезпечення повинна перейти у цифровий формат.

На сайті міністерства соціальної політики зазначається, що зміни напрацьовувались у співпраці з волонтерами та громадськими організаціями. Всі обговорення мали публічний характер.

Українцям готують зміни: з 1 листопада запроваджують одне велике нововведення

Тепер щодо основних змін. Вони є наступними:

електронний облік — він дасть змогу зареєструватись на спеціалізованій платформі, ввести всі дані про допомогу та сформувати декларацію (це спростить і скоротить час проходження на митниці);
збереження декларативного принципу залишається, а сам процес ввезення допомоги в умовах воєнного стану спрощується;
публічний звіт — організації, які доставили допомогу в Україну, перед роздачею робитимуть її опис, далі вноситимуть дані (без зазначення персональних даних) коли й кому роздаватимуть товари (така дія повинна показати прозорість вантажу та весь шлях від донора до кінцевого отримувача);
бюрократичні процедури мінімізуються, а інформація про вантажі під час воєнного стану буде закритою з міркувань безпеки.

Джерело.

Close