facebook

Мобілізують навіть людей з інвалідністю ІІІ групи?: правозахисник дав відповідь на усі питання

Ще влітку минулого 2022 року народні депутати запропонували призивати на службу в армію людей з інвалідністю за їхньої згоди. Відповідний законопроєкт було опубліковано на сайті Верховної Ради України.

За словами юриста Віктора Мазура, згідно зі статтею 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час мобілізації не підлягають призову на військову службу військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або, відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Важливо, що у цій статті закону не зазначено конкретну групу інвалідності, тому, відповідно, вважають, що особи з будь-якою інвалідністю не підлягають мобілізації.

Однак ще є частина друга статті 23, де особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Віктор Мазур зазначає, що якщо у тебе є будь-яка група інвалідності, тебе не можуть призвати на військову службу без згоди. Мобілізація відбуватиметься тільки за твоєю згодою.

Якщо вручили повістку, то необхідно з’явитися до військкомату у зазначений час із документами, які підтверджуватимуть інвалідність. З собою треба мати:

довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о);
або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення, або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено групу та причину інвалідності;
довідки для отримання пільг особою з інвалідністю, яка не має права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, що затверджена Мінсоцполітики.

Джерело.

Close