facebook

Мобілізація-2023: повістки у “Дія”, дикі штрафи, на війну з роботи

Українцям розповіли все про мобілізацію
Загальну мобілізацію в Україні продовжують із 24 лютого 2022 року. Проте влада постійно змінює та вдосконалює процес призову. Про це пише progroshi.

Минулого тижня мережею ходили чутки про проведення призову онлайн. Проте повістки через “Дію” поки що вручати не планують.

Про це повідомив директор із розвитку цифрових послуг Міністерства цифрової трансформації України Мстислав Банік.

За допомогою програми “Дія” можна буде перевірити, чи є військовозобов’язана особа в електронному реєстрі “Обірег” Однак це не означає, що через програму надсилатимуть повістки.

Представник Міністерства цифрової трансформації зазначив, що в жодному разі ніхто не зможе вручити повістку військовозобов’язаному в “Дії”. Також він зазначив, що це навіть не розглядається, а вся інформація, яка поширюється на медіа, є фейковою.

Також Банік зазначає, що у додатку досі немає дозволів на користування зброєю. Проте, за його словами, Міністерство внутрішніх справ та Міністерство цифрової трансформації працюють над тим, щоб дозволи на використання зброї могли якнайшвидше відображатися.

Наприкінці тижня у Верховній Раді зареєстрували ініціативу щодо змін у порядку виїзду та в’їзду в Україну громадян призовного віку. Крім необхідності щомісяця платити стабільну суму на користь ЗСУ, документ передбачає покарання для чоловіків, які незаконно перетнули кордон, але бажають повернутися.

Ініціатори змін запропонували встановити для чоловіків призовного віку, тобто з 18 до 60 років, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року, не маючи підстав для відстрочення призову на військову службу, покарання у вигляді добровільно-примусових грошових внесків.

Якщо людина деякий час перебувала за кордоном і вирішила повернутися, але не може надати документи про відстрочку від мобілізації, то на територію України її не пропустять. Єдиний варіант для в’їзду – перерахувати гроші на спеціальний рахунок для підтримки Збройних сил.

Йдеться про 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на рік повернення за кожний місяць перебування за кордоном під час війни. Станом на 1 січня 2023 року сума становить 2684 грн, тому за місяць необхідно віддати 26 840 грн.

Минулого тижня член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін розповів про нову можливість для чоловіків призовного віку.

Мобілізацію в Україні можна також проводити на підприємствах військово-промислового комплексу. Поки що ця потреба є особливо актуальною.

“На багатьох підприємствах не вистачає кваліфікованих фахівців. Умовно кажучи, є завод на Одещині і є людина відповідної спеціальності в Чернівецькій області. Її можуть мобілізувати та відправити, наприклад, штурмувати посадки, а, можливо, враховуючи її професію та кваліфікацію, її слід мобілізувати на це підприємство в Одеській області, де відповідного фахівця немає ”, – зазначив Рахманін.

Він зазначив, що розглядає можливість подання у парламенті відповідного законопроекту, хоч і не сподівається на те, що його ідеї будуть прийняті з розумінням.

Минулого тижня Кабінет Міністрів затвердив ухвалу про послаблення обмеження виїзду за кордон чоловікам призовного віку. З наступного місяця більше військовозобов’язаних матимуть змогу виїхати за кордон, для цього необхідно мати відповідні документи. Отже, виїжджати за кордон зможуть громадяни за такими потребами:

за станом здоров’я;

для навчання;
держслужбовці;
за сімейними обставинами;
за професією;
для допомоги ЗСУ.
Минулого тижня ми писали, що понад 50% працівників, незалежно від віку та статусу, роботодавці можуть забронювати у разі, якщо це:

Керівники та їх заступники.
Співробітники підприємств, установ та організацій паливно-енергетичного комплексу.
Працівники спеціалізованих установ ООН, іноземних дипломатичних установ України, представництв донорських установ; виконавці проектів міжнародної технічної допомоги; представники міжнародних організацій, міжнародних та українських неурядових організацій, які реалізують гуманітарні проекти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.
Працівники всіх установ, підприємств та організацій, якщо мають причину.
Про це йдеться у порядку бронювання військовозобов’язаних за списком під час воєнного стану.

Джерело.

Close