facebook

Гоніть лінощі, щоб не жебракувати до кінця життя: 7 листопада велике церковне свято, що заборонено робити

Сьогодні, 7 листопада, в православному календарі день пам’яті мученика Феодота. Він був християнином, який жив у Мелітіні, місті в Анатолії, у ІІІ -ІV століттях. Федот був корчмарем, тобто тим, хто займався продажами вина: щедрим і добрим, допомагав убогим і хворим, викуповував з полону співвірян і поховав семеро мучениць, які загинули в морі. За свою віру Феодот був затриманий язичниками і підданий жорстоким катуванням. Влада намагалася змусити його відмовитися від Христа і поклонятися ідолам, але він залишався непохитним. За це його обезголовили і кинули тіло на смітник.

Наші предки вірили, що в такий день рибаки не продають свій улов риби, бо клювати цілий рік не буде. Заборонено лінуватися, бо притягнути можна бідність. А ще не лихословили, і не ображали близького, щоб в цих образах не зруйнувати відносини назавжди.

Вагітні зберігати привітність протягом всього дня до людей та тварин, якщо хотіли народити легко здорове дитя. А взагалі, жінки на Федота займалися рукоділлям, за повір’ям – вплітали в речі та прикраси любов, щастя, шану.

З давніх давен існують прикмети цього дня:

на річках зупинився лід — наступного року буде хороший урожай зерна;
на дорогах ожеледиця — морози надовго;
голосно співають півні — до потепління.
Іменини сьогодні святкують Олександр, Олексій, Опанас, Богдан, Валерій, Василь, Веніамін, Георгій, Григорій, Євген, Єгор, Іван, Іларіон, Кирило, Костянтин, Максим, Михайло, Микола, Павло, Сергій, Теодор, Федір, Ян, Єлизавета.

 

Джерело.

Close