facebook

Відстрочку скасують в шаленому масштабі, майже всі чоловіки потраплять у військкомат

У Верховній Раді готується до реєстрації великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це у своєму Facebook повідомила народний депутат Мар’яна Безлуга (фракця “Слуга народу”). Планується звузити коло громадян, які мають право на відстрочку через обов’язки з догляду за особою з інвалідністю.

Як інформує “УНІАН”, за її словами, зокрема планується звузити коло громадян, які мають право на відстрочку через обов’язки з догляду за особою з інвалідністю І та II групи або особою, яка потребує постійного догляду, до членів сім’ї першого ступеня споріднення. Це необхідно для забезпечення виключення можливості ухилення від призову.

Також депутати планують змінити спосіб отримання відсрочки від призову для громадян, які отримують передвищу або вищу освіту. Так, зміни передбачають усунення можливості уникати призову шляхом здобуття другої, третьої передвищої або вищої освіти.

Крім того, у ВР хочуть розширити кількість осіб, яких беруть на військовий облік.

Зокрема, цей перелік може включати наступні групи осіб:

ті, хто пройшли військову службу в інших країнах до набуття громадянства України;

ті, хто був засуджений за вчинення кримінального правопорушення, і позбавлений волі, обмежений у волі, включаючи звільнення від покарання;

ті, хто був нагороджений військовими чи офіцерськими званнями після закінчення вищих навчальних закладів або після проходження військового навчання за програмою підготовки офіцерів запасу.

При цьому документ передбачатиме:

скасування заборони нрозголошення інформації про реєстрацію місця проживання чи перебування призовників, військовозобов’язаних та резервістів при укладанні трудового договору;

уточнення обов’язків місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій у забезпеченні мобілізації, зокрема, виявлення та доставку громадян до військових комісаріатів та місць призову;

уточнення процедури прибуття військовозобов’язаних та резервістів до військових комісаріатів та місць призову під час мобілізації;

надання Кабміну повноважень затверджувати Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на заміну внутрішнім директивним документам ЗСУ;

уточнення процедури присвоєння військового звання “рекрут”;

запровадження окремого військового обліку військовозобов’язаних та резервістів відомством розвідки Міністерства оборони України та надання цьому органу права призивати на військову службу згідно з мобілізацією військовозобов’язаних та резервістів, які проходили військову службу у розвідувальному органі.

У Верховній Раді України пропонують мобілізувати на війну службовців правоохоронних органів з досвідом носіння вогнепальної зброї. Про це йдеться у проекті закону №10209, зареєстрованому 3 листопада 2023 року на сайті парламенту.

Ініціатором законопроекту виступив член депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” Георгій Мазурашу. Цим проектом закону пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів щодо “мудрої” мобілізації та забезпечення оптимальної боєздатності військових підрозділів під час воєнного стану.

Джерело.

Close