facebook

Кім світиться від щастя! Нарешті ЦІЛА ОБЛАСТЬ — повне звільнення: окупанти здались і пішли. Вау!

Військовий експерт Роман Світан розповів, чому армія Росії точно піде з Кінбурнської коси.

«Подивіться на карту: рух з-під Херсона в бік Скадовська аж проситься. Він відріже росіян у районі Кінбурнської Коси. Вони не будуть потрапляти в котел, вони підуть», — запевняє експерт.

На його думку, щойно Сили оборони України почнуть рухатися на Скадовськ, вони одразу ж підуть із цієї кишені.

«Там не просто котел, там котлище з цього боку. Причому пройти кілька десятків кілометрів нічого не варто. Тим більше, росіяни затиснуті навіть у тому ж Скадовську між Чорним морем і нашими військами, і Дніпром. Дуже незручний для оборони цей напрямок, тому росіяни підуть відразу. Ви бачили, щоб росіяни десь залишалися в якомусь оточенні? Тікають за три секунди» — наголосив Роман Світан.

Окрему увагу експерт приділив логістиці окупантів, яку дуже ефективно руйнують ЗСУ.

«Тут навіть не справа в Кінбурнській Косі, а справа взагалі в лівому березі. Якщо подивитися на лінію фронту і розташування військ і географічне розташування самого фронту як такого, для росіян убивчий лівий берег Дніпра. Цей берег просто вбивчий для будь-якої армії, яка базується аж у Росії. Від Ростова і від Тамані до лівого берега півтисячі кілометрів, приблизно так. Жодна армія приблизно ніде так не забезпечувалася до такої міри суходолом. Тим більше рух через Крим, Керченський міст дуже незручний, тому що в будь-який момент цей міст можна вивести з ладу. Це якщо з Тамані перекидати через Крим. А якщо дивитися суходолом і йти з Ростова — та ж сама картина. Кілька сотень кілометрів уздовж лінії фронту», — описує ситуацію Світан.

На його думку, відстань від українських військ вже значно скоротилась. Зараз вона становить кілометрів 70-80. ЗСУ туди по деяких позиціях HIMARS дістають, не кажучи вже про Storm Shadow або 100-мильні ATACAMS.

Тобто за великим рахунком росіянам постачати лівий берег практично нереально. Будь-який рух військ із правого берега на лівий — це для російських військ практично 100% поразка якраз коштом логістики. Тому що за 500 км перевезти достатню кількість озброєнь просто неможливо, вважає експерт.

«Це приблизно те саме, якби ми в Сумській області рухалися на Москву. Приблизно така ж сама відстань від нашого північно-східного кордону до Москви як від Ростова до лівого берега Дніпра. Тобто від самого початку це збитковий напрямок для росіян», — продовжує Світан.

Експерт наполягає, що підірвавши Каховську гідроелектростанцію, росіяни щонайменше на півтора-два місяці не дали можливість нашим військам форсувати Дніпро, тому ЗСУ зав’язалися в боях уже в районі Токмака. Але зараз відкривається вікно можливостей продовжити основний напрямок. Це рух у бік Скадовська, у бік Армянська — на Крим. Це оптимальний варіант звільнення Криму.

Роман Світан вважає, що єдине правильне зараз рішення для росіян на даному етапі — це відійти від лівого берега на третю лінію оборони. На його думку, вона в них справді непогано зроблена. Її відбудовували відразу, коли відбудовували лінію Суровикіна.

«Ось цей рух — грамотний з військової точки зору. А після того, як ми вже підійдемо до третьої лінії і почнемо її розкривати, їм правильно і грамотно відходити в Крим. У них там ще одна лінія оборони є», — ділиться експерт.

Такий рух росіян, найімовірніше, вже і витає у них у Генштабі і проговорюється у військово-політичному керівництві. Чому нещодавно з’явилась інформація в інформаційному полі про відхід росіян з лівого берега, адже це логічно з військового погляду.

«Мені ставлять запитання — чи варто розглядати бажання росіян узяти Авдіївку для того, щоб інформаційно перекрити свій частковий відступ із лівого берега? Я ще раз наголошу: якщо вони почнуть відходити з лівого берега, то спочатку відійдуть на третю лінію оборони, поки ми до неї не підійдемо. А після цього ми її однозначно розіб’ємо — там досить-таки складно утримуватися, — і їм доведеться відходити на Крим, там запечатуватися. А Авдіївкою вони цей відхід точно не перекриють. Тому що це такий удар буде після відходу, приблизно як два удари від відходу з Херсона і з Ізюмського котла», — підсумовує експерт.

Джерело.

Close