facebook

Українки народжуватимуть дітей від зaгиблuх воїнів: що відомо про посмертну репродукцію

Українок запліднюватимуть біологічним матеріалом від воїнів, що повернулися з війни живими, але втратили репродуктивну функцію. Проте в окремих випадках можлива буде й посмертна репродукція, хоча на сьогодні цей процес законодавчо не врегульований.

В Україні ухвалено закон, який дозволить воїнам, що втратили у ході війни репродуктивні функції, стати батьками. Для цього використовуватимуть штучне запліднення від їхнього біоматеріалу, який заморозять і зберігатимуть упродовж війни. Закон розрахований на живих військових, які отримали на війні каліцтва, несумісні з відтворенням потомства. Проте, в окремих випадках для народження дитини можна буде використовувати і біоматеріал загиблого воїна. Але тут є нюанси, які потребують вирішення.

Відповідний закон “Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство” вже ухвалений Верховною Радою і чекає на підписання президентом.

Що передбачає цей закон?
У молодих українців, які відправляються воювати на фронт братимуть репродуктивні клітини (сперму у чоловіків та ооцити у жінок) та піддіватимуть їх кріоконсервації (заморожуванню). Звісно, все це робитиметься лише за їхньої згоди. Це – не обов’язок, це – право. Згодом, цей заморожений біоматеріал можна буде використати для зачаття дитини. Звісно, що і забір матеріалу, і його зберігання, і подальші маніпуляції будуть виконуватись за державний кошт.

Але у випадку загибелі воїна його біоматеріал, відповідно до закону, має бути утилізований. Його не зберігатимуть. І саме в цьому закладена найбільша несправедливість цього закону. Нині в Україні з’явилось немало молодих вдів, які хотіли би народити дитину від свого загиблого чоловіка. Нехай навіть після його смерті. Є також немало батьків, які втратили своїх юних синів, та попри все, хотіли би дочекатись онуків. Але цей момент законом не врегульований.

Водночас військові, які відправляються на фронт, можуть оформити заяву та засвідчити її в нотаріуса, щоб їхній біоматеріал був використаний після їхньої загибелі для зачаття дитини. Тобто, ухвалений закон нехтує їхньою волею та їхнім заповітом.

Та все ж, можливість посмертної репродукції є
Військовослужбовець може укласти угоду про платне зберігання свого репродуктивного матеріалу. У цьому випадку він не утилізується і може бути використаний для зачаття дитини.

Після того, як президент підпише цей закон, Кабмін має упродовж трьох місяців розробити механізм його реалізації. Ймовірно, він ще потребуватиме прийняття низки підзаконних актів, які будуть його супроводжувати. Не виключено, що народити дітей від загиблих воїнів захочуть не лише їхні законні дружини, які були з ними у шлюбі, але й цивільні дружини, або зовсім незнайомі жінки. Адже повоєнна демографія буде не на користь жінок. І багато українок репродуктивного віку будуть приречені на самотність.

Отже ця тема має немало як правових, так і моральних відгалужень. Але те, що її порушили, і навіть спробували вивести у площину закону – це вже добре.

Джерело.

Close