facebook

10 тисяч мало, давайте 100 тисяч: у Раді хочуть “стахановськими” темпами продати українську землю

З 1 січня 2024 року набуває чинності новий етап на ринку землі.

Ще під час запуску ринку землі в Україні було ухвалено рішення з 1 січня 2024 року дати можливість юридичним особам купувати землю сільськогосподарського призначення. До Верховної Ради подано законопроєкт №10366, яким пропонують внести важливі зміни, повідомляється в Telegram-каналі Залізний нардеп.

Нардеп від фракції “Голос” Ярослав Железняк нагадав, що з нового року в рамках наступного етапу на ринку землі надається право громадянам набувати до 10 тис. га землі. Також з 1 січня 2024 року юридичні особи зможуть купувати земельні паї сільськогосподарського призначення.

Але не всі українці задоволені таким рішенням. Очевидно, деякі депутати теж вважають, що це в нинішніх умовах не вчасно.

Тому, як зазначив Желєзняк, 21 грудня до Верховної Ради подано законопроєкт №10366, автором якого виступає народний депутат та колишній спікер парламенту Дмитро Разумков про можливість відкласти запуск другого етапу ринку землі ще на рік – до 1 січня 2025 року.

Залізняк підтримує таку пропозицію і написав, що вирішив допомогти своєму колезі та запропонував продавати не 10 тис. га, а одразу до 100 тис. га за рік.

З 1 липня 2021 року в Україні було запущено ринок землі. Зараз купівля-продаж можлива тільки земель приватної власності для фізичних осіб з обмеженням у 100 га на одну людину, тільки для громадян України та тільки через безготівковий розрахунок з підтвердженням походження коштів.

Згідно з даними, за 2 роки із запуску ринку землі було продано та подаровано 275 157 га сільськогосподарської землі, що становить 1% від всіх с/г земель.

Тобто, зазначає заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Деніс Башлик, у рік продавалося 0,5% землі, і це розвіює популярний міф, що “всі відразу продадуть”, пише biz.nv.ua.

З наступного року, якщо нічого не зміниться, власники аграрних підприємств, інвестори, банки та інші юридичні особи зможуть придбати землю для розвитку своєї діяльності.

Джерело.

Close