facebook

По 10 тисяч га в одні руки: скільки землі вже продали за перший тиждень 2024 року

Стало відомо, скільки га землі продано в перший тиждень 2024 року.

З 1 січня в рамках реформи ринку землі купувати земельні ділянки отримали право юридичних осіб. При чому збільшилася площа землі, доступної для покупки. Міністр аграрної політики Микола Сольський в інтерв’ю Укрінформ поділився даними, скільки землі було продано у перші 7 днів 2024 року.

Чиновник заявив, що в цей термін не було укладено жодного договору за участю юридичних осіб. За його словами, ці дані свідчать, що ніхто не поспішає.

За словами Сольського, вільний ринок землі дозволить Україні залучати інвестиції в економіку та стимулюватиме бізнес до розвитку.

До речі, ринок землі в Україні стартував із 1 липня 2021 року. До кінця 2023 року купувати землю мали право лише фізичні особи, громадяни України. До того ж було обмеження в 100 га. Закон про ринок землі забороняв купувати ділянки іноземцям.

Але з 1 січня 2024 року ринок відкривається для юридичних осіб. Також громадяни отримають право набувати у власність до 10 тис. га землі.

До речі, думки представників влади та ринку землі розділилися щодо ризиків та доцільності відкриття ринку землі для юридичних осіб.

Після шоків першого року повномасштабної війни з Росії ринок землі тільки почав поступове відновлення. Підвищується як вартість земельних ділянок, і зростає кількість укладених договорів як у оренду земельних ділянок, і продаж.

Зростає пропозиція на ринку землі у прифронтових областях, але ринок залишається стабільним. За статистикою, у центральних та західних областях України продається більше землі, ніж у східних.

Експерт із земельних питань Олег Нев’євський у коментарі Агрополіт поділився, що ринок землі потрібен, щоб у аграріїв було більше фінансових ресурсів.

Джерело.

Close