facebook

Конфіскація землі в українців: які документи на пай чи город потрібно мати, щоб їх не вилучили

Які документи підтверджують право власності на землю.

Адвокат Людмила Майстренко на сторінці ТікТок показала як мають виглядати документи, які підтверджують право власності на земельну ділянку.

У період з 1992 по 2001 роки в Україні діяв державний акт на земельну ділянку рожевого (червоного) кольору, який не включав в себе кадастрового номера земельної ділянки. Винятком було лише місто Київ, де в другій половині 90-х років був впроваджений програмний комплекс “Кадастр”. За його допомогою велося ведення Київського міського земельного кадастру, а державні акти, видані після запуску цього кадастру, містили скорочений кадастровий номер, наприклад, 66506038, без коду адміністративно-територіального поділу для м. Києва (8000000000).

Державний акт на земельну ділянку до 2001 року, крім відсутності кадастрового номера, також міг включати дані щодо декількох земельних ділянок з різними цільовими призначеннями, що призводило до незручностей при передачі однієї з ділянок іншій особі.

Оборотна сторона державного акта на земельну ділянку до 2001 року полягала в тому, що для переоформлення ділянки на іншу особу без кадастрового номера потрібно було пройти процедуру присвоєння номера земельній ділянці. Результатом цього був витяг з Державного земельного кадастру, який став обов’язковим для проведення будь-яких операцій з передачі чи обробки земельної ділянки.

З періодом з 2002 по 2008 роки, внаслідок прийняття Земельного кодексу України в 2001 році, з’явилася необхідність в нових законодавчих актах, які відображали б положення кодексу. У 2002 році було затверджено нову форму державного акта, який отримав зелений колір.

У новому акті більше не можна вказувати кілька земельних ділянок. Запровадження системи державного земельного кадастру дозволило надати кожній зареєстрованій ділянці унікальний кадастровий номер. Кожен номер містить 19 цифр, розділених двокрапками, і включає інформацію про регіональний код, кадастрову зону, квартал та номер конкретної ділянки.

Особливість полягала в тому, що зелений акт дозволяв визначити частки співвласників ділянки прямо в акті.

Зелений акт, так само як і рожевий, залишається чинним і донині. Однак для укладення угод щодо земельної ділянки, в усіх випадках необхідно отримати витяг з державного земельного кадастру.

Нормативний акт для вказівки: Постанова КМУ № 449 від 02.04.2002 “Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою”

Потреба вдосконалення форми акту, затвердженої у 2002 році, призвела до внесення змін до Постанови КМУ № 449 від 02.04.2002 наприкінці 2008 року. Оновлена форма акту друкується на бланках синього кольору. Основні зміни включають додаткове поле для вказання ідентифікаційного номера (коду) власника ділянки.

Проблема полягала в тому, що до цього часу власник ділянки ідентифікувався за прізвищем, ім’ям, по батькові (якщо це юридична особа, то за назвою). Якщо ім’я або назва були вказані з помилками, виникали проблеми з власністю на таку ділянку. Акт з помилками ускладнював укладення будь-яких угод, і проблема вирішувалась виданням дубліката акту через помилку. Оновлена форма акту 2008 року вирішила ці проблеми.

Акт синього кольору також залишається чинним і сьогодні, але для розпорядження правами на ділянку необхідно отримати витяг з ДЗК (державного земельного кадастру).

Нормативний акт для вказівки: Постанова КМУ № 1019 від 12.11.2008 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2002 р. № 449”

З 2013 року набули чинності закони, які розділили реєстрацію даних про ділянку в кадастрі та реєстрацію прав на ділянку.

З 2013 р. Держгеокадастр (Держземагентство) відповідає за внесення даних про ділянку в державний земельний кадастр, включаючи присвоєння кадастрового номеру.

Реєстрацію прав здійснюють органи місцевого самоврядування, які контролюються Міністерством юстиції.

Джерело.

Close