facebook

Лeтaльнiсть зростає: українців попередили вирує грип+ковид – ситуація дуже погана

У нас наразі спостерігається велика кількість випадків грипу, включаючи тяжкі форми та сполучені із зараженням COVID-19. Летальність зростає, і на жаль, багато випадків смерті пов’язані з відсутністю специфічної терапії в перші дні хвороби.

Про це повідомляє лікар Ольга Голубовська на сторінці у Фейсбук.

Для того, щоб допомогти хворим в наших умовах, ось кілька порад:

При підвищенні температури тіла рекомендується проведення тестування на грип та COVID-19. Бажано мати експрес-тести вдома.
У разі позитивного результату слід почати відповідну терапію. Для грипу рекомендований озельтамівір (його також можна мати вдома), для COVID-19 – паксловід, який найближчим часом буде доступний в нашій країні.
Якщо тести виявляються негативними або їх немає, але є висока температура тіла та загальна слабкість, рекомендується також прийняти озельтамівір і звернутися до лікаря.
Важливо мати вдома всі необхідні засоби (експрес-тести, противірусні препарати), оскільки хвороба може вразити всю сім’ю, аптека може бути недоступною або зруйнованою, і хвороба може загостритися вночі тощо.
У будь-якому випадку рекомендується негайно звертатися до лікаря, особливо якщо стан хворого не поліпшується або погіршується.
На що слід звертати увагу лікарям:

Діагностичні тести лише підтверджують діагноз, але не виключають його. Тобто при негативних тестах (експрес, ПЛР) діагноз встановлюється на підставі визначення випадку (згідно з Наказом 905 МОЗ України від 28.12.2015 р.).
Важлино не перебільшити токсичність противірусних препаратів. Реанімація чи наслідки хвороби можуть коштувати дорожче в прямому та переносному сенсі.
Грип – це швидкопрогресуюче захворювання, і вже з третього дня хвороби може виникнути гостра респіраторна дистрес-синдром (ГРДС).Озельтамівір призначається емпірично від перших часів хвороби. Важливо зауважити, що він не має лікарських взаємодій з препаратами проти COVID-19.

Джерело.

Close