facebook

Путін буде шокований: що зробили Зеленський і Шольц

Німеччина вперше у своїй історії стає державою-гарантом.

Зміст
Історична угода
Україна в НАТО: коли?
Історичний крок! Німеччина та Україна уклали важливу угоду щодо безпеки. Підписи поставили безпосередньо президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Що саме передбачено безпековим договором, яку військову допомогу Німеччина надасть Україні вже у 2024 році та який меседж передав канцлер Путіну, розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Панченко.

Історична угода
Історична угода: президент України Володимир Зеленський і канцлер ФРН Олаф Шольц підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю між країнами. Першим про це повідомив Шольц у соцмережі Х (колишній Twitter) 16 лютого. Примітно, що в кінці повідомлення Шольц написав “Слава Україні!”:

“Володимир Зеленський і я підписали сьогодні угоду про наші довгострокові зобов’язання в галузі безпеки. Історичний крок. Німеччина продовжить підтримувати Україну в боротьбі з російською агресивною війною. Слава Україні!”.

Водночас Зеленський повідомив у Telegram деякі деталі договору. Документ закріплює німецьку військову підтримку для України на рівні понад 7-ми мільярдів євро на цей рік, а також передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу Росії на Україну:

“Безпрецедентний документ, що закріплює німецьку підтримку для України на рівні понад 7 мільярдів євро на цей рік. Це зброя, щодо якої вже є конкретні контракти. В угоді зафіксована чітка позиція Німеччини щодо санкцій проти агресора, трибуналу, заморожених активів”.

До речі, Німеччина вперше у своїй історії стає державою-гарантом. Про це заявив міністр оборони ФРН Пісторіус, коментуючи угоду про “гарантії безпеки” між Україною та Німеччиною. Після підписання документу Зеленський та Шольц вийшли на спільний брифінг, де федеральний канцлер ФРН запевнив, що Німеччина підтримуватиме Україну в розбудові сучасних Збройних сил, щоб запобігти будь-якій майбутній агресії Росії.

Повідомив Шольц і про суттєвий пакет військової допомоги для України. Також канцлер відзначив, що Німеччина взяла зобов’язання для надання військової допомоги Україні на загальну суму у 28 млрд євро. Цьогоріч у новий пакет допомоги увійдуть гаубиці, снаряди, а ще німці посилять системи ППО.

Джерело.

Close