facebook

ТЦК будуть не потрібні: “слуга народу” у Раді вигадав новий алгоритм мобілізації

Вирішення питання бронювання від мобілізації колективом та власниками підприємств «відкриє більше простору для діалогу», про це народний депутат, голова економічного комітету Дмитро Наталуха розповів в інтерв’ю «Головкому».

На думку політика, очевидно, коли це буде справа колективу, а не держави, тут відкривається набагато більше простору для діалогу.

-До держави і так є питання щодо довіри. Я у своєму житті працював у шести-семи колективах, і мені здається, що вирішення навіть найскладніших питань усередині може зайняти тиждень-два, місяць, – зазначив Наталуха.

Глава економічного комітету переконаний, що українцям треба вирішити, який варіант більше підходить.

-Якщо ми згодні на умовну лотерею, тому що не дозріли до кінця, щоб брати на себе цю відповідальність, а залишаємо державі право, кого закликати, а кого – ні, то, мабуть, немає сенсу навіть намагатися щось інше прийняти, – вважає нардеп.

Наталуха зазначив, що якщо така модель не влаштовує, то бізнес має сам визначитися, хто для нього важливий, щоб продовжувати працювати хоча б у період найближчого року.

Зазначимо, у березні 2024 року призову підлягатимуть ті самі категорії українців. До речі, майор ЗСУ Єгор Чечерінда в інтерв’ю 24 каналу заявив, що якщо за рік потрібно мобілізувати 250 тис. осіб, тоді з 23 регіонів без урахування Криму, за його підрахунками, потрібно щомісяця закликати по 10 тис. осіб.

Опубліковано список, хто підлягає мобілізації в період оголошеного воєнного стану:

чоловіки віком від 27 до 60 років, без досвіду або з досвідом проходження служби, які вважаються військовозобов’язаними та були визнані придатними за рішенням військово-лікарської комісії;
чоловіки віком від 18 до 27 років з досвідом проходження військової служби у лавах ЗСУ або інших формуваннях (у разі, якщо були визнані придатними за рішенням військово-лікарської комісії);
чоловіки, які були виключені з військового обліку, проте після проходження військово-лікарської комісії їх визнано придатними.
Чоловіки віком від 18 до 27 років, які не мають досвіду проходження військової служби в лавах Збройних сил, можуть вступити до армії лише за власним бажанням, оскільки вони не підлягають призову.

Джерело.

Close