facebook

Планета може не витримати: люди висушують надра Землі з рекордною швидкістю – вчені

Дослідження показали, що світові запаси підземних вод розчиняються дуже швидко, що може призвести до глобальної кризи. Про це пише SciTechDaily.

На початку листопада журналісти надали дані про стан підземних вод у США, виявивши зайву експлуатацію цього ресурсу. Наразі вчені стверджують, що проблема стосується не лише Америки, а й усього світу.

На думку Хансйорга Сейболда, старшого наукового співробітника кафедри екологічних системних наук в ETH Zurich, людство зневажливо ставиться до ґрунтових вод, не враховуючи можливих наслідків. Спільно з колегами з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі він підтвердив висновки журналістського розслідування, які відзначили надмірний видобуток ґрунтових вод у всьому світі.

Дослідники проаналізували дані більш ніж 170 000 свердловин та 1700 систем моніторингу підземних вод протягом останніх 40 років. Результати свідчать про значне зменшення рівня води у більшості водоносних горизонтів по всій планеті з 1980 року, особливо в регіонах, таких як Каліфорнія та Високі рівнини США, Іспанія, Іран та Австралія.

Сейболд зазначає, що швидка деградація ґрунтових вод за останні два десятиліття є тривожним явищем. Інтенсивне використання води для сільського господарства та зрошення полів є однією з основних причин цієї кризи, яка посилюється через зміни клімату.

Проблема також посилюється зростанням населення планети, що збільшує потреба у продуктах харчування. Зміна клімату також робить свій внесок, призводячи до більш інтенсивних посух і жарких хвиль, що робить деякі райони ще більш посушливими. В умовах ресурси підземних вод відновлюються повільніше, якщо взагалі відновлюються, особливо там, де зменшення опадів загострює ситуацію.

Вчені зазначають, що навіть інтенсивніші дощі, які випадають у деяких районах, не розв’язують проблему. Вода не встигає вбиратися ґрунтом, особливо у містах із високим рівнем ущільнення ґрунту.

Однак, як стверджує Дебра Пероне, один зі співавторів дослідження деяким водоносним горизонтам вдалося відновитися. Наприклад, у Женеві було вжито заходів щодо відновлення ґрунтових вод, і зараз це джерело забезпечує питною водою велику кількість людей. Подібні проєкти мають стати прикладом для інших країн, і необхідно розпочати відновлення підземних вод по всьому світу вже сьогодні.

Джерело.

Close