facebook

Понад 100 грн за “зайвий” квадрат: нові податки на житло розорять українців

Українців попередили, що потрібно знати про нові податки за житло.

Власникам житлової нерухомості в Україні варто підготуватися до сплати податку на зайві квадратні метри у 2024 році. Згідно з новими правилами, кожен додатковий квадратний метр коштуватиме 100,5 грн. Це збільшення пов’язане із залежністю розміру податку від мінімальної заробітної плати, повідомляє джерело biz.

Ставка податку розраховується місцевою владою, і вона може сягати 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр.

Такі зміни стосуватимуться власників квартир та будинків, які перевищують 60 та 120 квадратних метрів відповідно.

Розмір податку розраховується тільки на надлишкові квадратні метри, і якщо, наприклад, у вас є будинок на 125 квадратних метрах, ви платитимете податок тільки за 5 зайвих метрів.

Власникам житла, що відповідає встановленим нормам, і тим, у кого нерухомість розташована в зонах бойових дій або тимчасово окупованих територіях, не потрібно сплачувати цей податок. Також надається звільнення податку для тих, хто не може використовувати своє житло через військові дії.

Для точного розрахунку розміру податку на конкретне житло рекомендуємо скористатися калькулятором на офіційному податковому сайті.

До речі, затримка зі сплатою понад 30 днів спричинить збільшення податку на 10%, а понад місяць – на 20%.

Джерело.

Close