facebook

“Жінки — теж люди”: у Львові спалахнув скандал із військовою

Наразі, на щастя, ця ситуація ніби вирішилась, проте сексистські скандали на “Укрзалізниці”, на жаль, явище не таке й виняткове.

Зміст
Провідник УЗ “відзначився”
Забобон чи прояв сексизму?
У Львові провідник не пускав до потягу жінок, бо туди нібито першим має зайти чоловік! Дивний інцидент переріс у справжній сексистський скандал за участю військовослужбовиці ЗСУ. Захисниця обурена, а в Мережі спалахнула палка дискусія.

Детальніше про скандал — в ексклюзиві TSN.ua.

Провідник УЗ “відзначився”
Провідник одного з потягів “Укрзалізниці” на залізничному вокзалі Львова з рівного місця потрапив у справжнісінький сексистський скандал. Він нібито не пускав жінок до вагонів, поки туди першим не зайде пасажир-чоловік. Про таку дивну і одночасно обурливу поведінку працівника залізниці розповіла Ірина Бобик — військовослужбовиця ЗСУ, яка була на Львівщині у післяопераційній відпустці: “Поки ще триває моя післяопераційна відпустка, я курсую між Хмельницьким і Червоноградом, вирішуючи різні питання. І я була б не я, якби не втрапила в якийсь “шкандаль”. “Укрзалізниця”, чи не могли б ви провести інструктаж серед ваших провідників про недопустимість проявів сексизму на робочому місці? Суть ситуації: сьогодні у Львові, під час посадки пасажирів у поїзд ”Львів-Запоріжжя” 128 ЛБ НШ пан провідник Ковбасюк Петро Петрович відмовлявся розпочинати посадку пасажирок у вагон, аргументуючи, що першим має зайти чоловік-пасажир (чоловіка не було, і гурт пасажирок чекав на пероні). На мої спроби вирішити ситуацію мирно (я нагадала пану провіднику, що 21 століття надворі, і що жінки теж люди) пан провідник не реагував”.

Винуватцем ситуації виявився Петро Петрович Ковбасюк — провідник потягу “Львів-Запоріжжя”. Чому пан Петро так поводився — незрозуміло, втім, як стверджує Ірина, коли дізнався, що вона служить, одразу запустив її та інших до вагону.

“Лише мої аргументи, що я чинна військовослужбовиця, подіяли, і він зрештою пропустив нас у вагон. Я, звісно, розумію, що ситуація — не кінець світу. Але я за те воюю, щоб у тилу мене змушували себе відчути недолюдиною на догоду магічному мисленню і давнім забобонам?” — написала Ірина Бобик.

Забобон чи прояв сексизму?
“Виявляється, у залізничників існує ось такий забобон — впускати у вагон першим чоловіка. Чи то на щастя, не знаю. Під дописом Ірини вже понад сотню коментарів. Користувачі підтримали жінку та підтвердили, що неодноразово зіштовхувалися з подібним ставленням провідників на різних маршрутах, зокрема й провідниць”, — розповідає журналіст.

Є й ті, що відверто іронізують. Кажуть, що після цього розголосу у мережі Петро Петрович тепер точно переконається, що впускати жінку до вагона першою — це до нещастя. Посміялась з цього і сама військовослужбовиця.

У коментарях Ірині відповіли і з офіційної сторінки “Укрзалізниці”. Кажуть, що їм соромно за таку прикру ситуацію — дивним забобонам вже точно не місце на залізниці, а працівників “перевиховають”.

Наразі, на щастя, ця ситуація ніби вирішилась, проте сексистські скандали на “Укрзалізниці”, на жаль, явище не таке й виняткове. Так у березні 2023 року у скандал потрапив провідник потягу “Ясіня-Запоріжжя”, якого звинуватили у домаганнях. За словами однієї з пасажирок Ганни Шеремет, чоловік дозволив собі “ляснути” її по сідницях, поки та вночі йшла коридором вагону.

Нагадаємо, що для уникнення подібних ситуацій та для забезпечення додаткової безпеки для пасажирок, УЗ створила пілотний проєкт жіночих купе. Вони уже від червня 2023 року функціонують на кількох найпопулярніших залізничних маршрутах і практика продовжує поширюватись.

Джерело.

Close