facebook

Увага, ви в розшуці: лист від ТЦК та СП — як реагувати на таку провокацію

В Україні почала поширюватися інформація про можливість Територіальних Центрів Комплектування (ТЦК) та Спеціальних Призовних Комісій (СП) оголошувати призовників у розшук, якщо вони не з’являються у військкоматі.

Цю інформацію оприлюднив адвокат Роман Сімутін.

Фахівець у галузі права відзначив, що на документі немає жодних особистих даних чи адресатів, і він адресований начальнику поліції. Проте, особа, яка його отримує, може бути враженою перш за все червоною підсвіченою фразою: “Увага, розшук”.

В такій ситуації мозок майже миттєво перестає аналізувати обставини, що може призвести до важкого дихання та серцебиття.

“Здорові люди зможуть пережити це. Але як почувається, наприклад, літня жінка або просто мешканець орендованої квартири, який знає про розшук тільки з телевізора?”, – підкреслив експерт.

Адвокат підкреслив, що знайшовши подібний документ у себе чи своїх близьких, це свідчить лише про одне – вас занесли до бази даних “Оберіг” як особу, яка порушує законодавство щодо мобілізації. Ймовірно, поліція також внесла вас до бази “Армор”.

“Чи отримували ви повістку, чи ні – це не має значення, вас вже розшукують”, – додав експерт.

ТЦК можуть звертатися до поліції з метою розшуку, затримання та доставлення громадян, які ухиляються від військового обов’язку. Проте це зміна сутності, оскільки насправді текст має звучати так: “ТЦК може звертатися до поліції для встановлення місцеперебування та супроводження до ТЦК”.

Отже, працівники військкомату не можуть оголошувати призовника в розшук — вони не мають на це повноважень.

Джерело.

Close