facebook

Повістка на блокпосту: що робити, в якій ТЦК йти, як довести бронь або відстрочку

Українцям розповіли, що робити, якщо вручили повістку на блокпосту.

Поки в Раді ще не ухвалили новий законопроєкт про мобілізацію, у країні діють колишні правила призову на військову службу. Повістку можуть вручити в будь-якому громадському місці. Що робити, якщо повістку вручили на блокпості, повідомляє юрист Діана Тернова в інтерв’ю РБК-Україна.

Трапляються випадки, коли автомобіль на блокпосту зупиняє співробітник поліції, а потім підходить представник територіального центру комплектування (ТЦК) та виписує повістку.

Юрист дала українцям пораду, як діяти у такому разі:

Дізнатись у представника поліції причину зупинки авто.
Перевірити у представників ТЦК документи – це їхнє службове посвідчення, що підтверджує її належність до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
Попросити наказ коменданта про уповноваження певних представників ТЦК на вручення повісток.
У разі неправомірних дій викликати інших представників Національної поліції та фіксувати правопорушення.
Наприклад, якщо людина має відстрочку від мобілізації, тоді все одно по повістці варто з’явитися в ТЦК і показати документи, що підтверджують відстрочку.

Наприклад, у ТЦК може бути цих даних, а військовозобов’язаному однаково слід іноді оновлювати дані себе.

Отримати відстрочку можна лише на підставі військово-облікового документа. Такими документами зараз є військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

Юрист радить, що якщо чоловік зібрав документи, які доводять, що він має право на відстрочку, а у ТЦК відмовляються її давати, тоді потрібно вимагати відмови у письмовій формі.

У відповіді має бути зазначено причину відмови. Якщо ви з такою причиною не погоджуєтесь, то можете оскаржити відмову в суді.

Джерело.

Close