facebook

Часу залишилося небагато: коли у 2024 році святкують Великдень

Озвучено дати, коли українці у 2024 році відзначатимуть Великдень.

Великдень або Воскресіння Христове є одним із найважливіших 12 церковних свят. Дата свята рік у рік змінюється. Коли відзначатиметься Великдень – 2024 в Україні, повідомляє www.0352.ua.

Християни східного обряду відзначатимуть Великдень у 2024 році 5 травня, а західного обряду – 31 березня 2024 року. Через відмінності у підрахунках у православних та католиків дата Великодня все одно відрізняється за датами.

І це попри те, що з 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський церковний календар, що призвело до усунення більшості церковних свят.

Але при визначенні дати Великодня православні використовують для розрахунку день весняного рівнодення 21 березня за юліанським календарем. Він відповідає 3 квітня за григоріанським календарем. Таким чином, православний Великдень не може відзначатись раніше 4 квітня.

Відповідно, Великий піст, який передує Великодню, розпочнеться 18 березня і завершиться 4 травня. Цей період триває 50 днів і віряни весь цей час дотримуються посту.

Це робиться для духовного та фізичного очищення перед Великоднем. Найсуворішим періодом Великого посту є останній тиждень, який відомий як Страсний тиждень і завершується він у 2024 році 4 травня.

Традиції:

Віряни йдуть до церкви на всенічну службу, де освячують паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки), м’ясо та інші частування, які потім стоятимуть на святковому столі.

На Великдень заведено вітати один одного фразою “Христос Воскрес!”, На яку відповідають “Воістину Воскрес!”.

У саме світле свято Великодня заборонено робити таке:

Займатися тяжкою фізичною працею.
Лаятися, ображати інших людей, заздрити та бажати зла.
Засуджувати людей за їхніми спинами та розкривати їхні таємниці.
Займатися ворожінням, ритуалами та обрядами.
Викидати освячені продукти в контейнер для сміття.
Відмовляти у допомозі.
Після Великодня протягом першого тижня не рекомендується влаштовувати весілля та весільні обряди, щоб уникнути порушення особливого священного періоду.

Джерело.

Close