facebook

Банки почали масово блокувати військові виплати: ПУМБ та Приват потрапили у скандал – людям закривають доступ до компенсацій

ПУМП та ПриваБанк закривають рахунки родичів загиблих військовослужбовців

Клієнти банків ПУМП та ПриваБанк стали скаржитися на якість обслуговування у фінустановах. Так, у центрі скандалу опинилися банки, які почали блокувати карти родичів військовослужбовців, повідомляє Мінфін.

У Міністерстві фінансів України розповіли про деякі випадки блокування особистих рахунків українців, де були великі суми грошей. Зокрема, йдеться про банки ПУМП та ПриваБанк, що закрили доступ до грошей родичів загиблих захисників, яким мають бути великі державні виплати.

За даними відомства, куди звертаються клієнти зі скаргами, одна з користувачів розповіла, що її рахунок у банку ПУМП було закрито після того, як вона відкрила там депозитний рахунок на суму 400 тисяч гривень. Саме таку суму клієнт банку отримала як виплати від Міністерства оборони. Після блокування рахунку та питань клієнтки у ПУМП відповіли, що вона більше не може відкривати депозити.

“Відсотки мені за договором виплачуються щомісяця, тому що я їх повинна отримати з заблокованої картки? А як я повинна зняти суму вкладу? Я це розцінюю як злодійство. Написала листи куди тільки можна було тиша. Розриватиму договір і закриватиму рахунки”,- обурюється клієнтка.

Інша скандальна історія сталася з клієнткою ПриватБанку, яка отримала на свій рахунок у банку соціальні виплати як родичка загиблого військовослужбовця, а також допомогу по інвалідності, зарплату від держустанови та пільги на комунальні послуги. Після цього ПриватБанк розірвав ділові відносини з клієнткою та закрив рахунок після отримання виплат.

У свою чергу в банках не поспішили дати коментарі щодо цього, натомість свою думку про ситуацію висловив адвокат та партнер MORIS Василь Андрусяк. Адвокат зазначив, що банки не отримують документального підтвердження від клієнтів щодо законності нарахування таких великих сум. Це пов’язано з обов’язковим фінансовим моніторингом, під який підпадає кожна фінансова установа. Тому банки зобов’язані перевіряти фінансові операції своїх клієнтів, щоб не допустити фінансування тероризму, поширення зброї масової поразки та легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом.

Джерело.

Close