facebook

Отримати переказ готівкою не вийде: Нацбанк готує нову заборону – для кого

Національний Банк готує нову заборону, кого торкнеться

НБУ пропонує для громадського обговорення зміни до організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій постачальниками платіжних послуг в Україні. Про це повідомляє регулятор.

Для підвищення прозорості платіжних операцій регулятор планує вдосконалити порядок проведення та оформлення небанківськими фінансовими установами переказу коштів без відкриття рахунку у національній валюті України, а саме виключити можливість отримання готівки суб’єктами господарювання за розрахунками з фізичними особами, які здійснюються шляхом переказу коштів без відкриття рахунку.

Також передбачається:

– оновити окремі вимоги щодо вилучення з обігу та передачі для дослідження сумнівних банкнот та монет;

– скоротити термін проведення НБУ відповідних досліджень.

Такі норми містить проєкт постанови Правління НБУ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій постачальниками платіжних послуг в Україні» (далі проєкт Постанови).

Зауваження та пропозиції до проєкту Постанови приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 01 квітня 2024 року включно.

Зазначимо, переказ коштів без відкриття рахунку — платіжна послуга, що надається платнику з метою переказу коштів у готівковій або безготівковій формах одержувачу або постачальнику платіжних послуг, що діє від імені одержувача, під час якої постачальник цієї послуги не використовує відкритий рахунок платника та/або отримувача.

Варто нагадати, українські банки й надалі гарантуватимуть таємницю банківського рахунку, операцій із них та відомостей про клієнта. Є лише кілька випадків, коли ця інформація може бути розкрита.

Нацбанк оновив Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці з огляду на зміни до закону «Про банки та банківську діяльність», прийняті парламентом у листопаді 2023 року.

Водночас порядок розкриття банківської таємниці про рахунки клієнтів змінено не було.

Ще в лютому 2024 року НБУ виніс на обговорення зміни правил розкриття банківської таємниці, які стосувалися платіжних карток українців. Пропонувалося розширити список інформації, яку мають розкривати банки на запит уповноважених держорганів.

Джерело.

Close