facebook

Це буде “чорний” квітень: пенсіонери можуть втратити пенсії — офіційне попередження

Пенсіонери з квітня можуть втратити пенсію, що потрібно зробити.

Пенсіонери, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), мають до квітня пройти ідентифікацію. Їм необов’язково особисто відвідувати ПФУ, зробити це можна з відео. На Facebook-сторінці відомства опубліковано інструкцію.

Пенсіонерів попереджають, що якщо вони не встигнуть до 1 квітня пройти ідентифікацію, тоді відомство має право заморозити виплати.

Така неприємна доля може чекати на пенсіонерів зі статусом ВПО, виданим до 24 лютого 2022 року, тобто до початку повномасштабної російської військової агресії.

Вони зобов’язані кожні 3 чи 6 місяців проходити ідентифікацію в Ощадбанку. Коли в країні була пандемія коронавірусної інфекції, це не вимагали. Але з 1 липня 2023 року, коли карантин в Україні було скасовано, ідентифікацію відновили.

Тобто на руки або на банківську картку поки людина не пройде цієї процедури, гроші не надходитимуть. Щоб квітень не став “чорним” для таких категорій громадян, у ПФУ дали інструкцію, як пройти відеоідентифікацію особи.

Для ідентифікації потрібно під рукою мати паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення. Для дітей свідоцтво про народження, для опікунів документ, що підтверджує повноваження законного представника.

Якщо пенсіонер бажає, щоб під час спілкування по відео був присутній хтось із близьких, у заявці потрібно вказати на необхідність, щоб був присутній помічник.

Подавати заявку на проходження відеоідентифікації потрібно заздалегідь. Потім буде узгодження часу та дати проведення такої зустрічі, а також через який додаток проходитиме відеоідентифікація.

Повідомлялося, що вся процедура триватиме приблизно 20 хвилин. Також можна підтвердити свою особу на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис, створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Джерело.

Close