facebook

Коли час завмер: п’ять трагічних епох в історії людства

Деякі тимчасові відрізки залишили глибокий слід у колективній пам’яті людства як найтрагічніші та найнещасніші моменти в його історії. Про це пише РБК-Україна.

Катастрофа Тоба: 77000-69000 роки до н. е.

Виверження супервулкана Тоба призвело до значного скорочення чисельності людського населення на той час. Через викиди попелу вулканічна зима тривала приблизно 10 років, що призвело до охолодження планети на 3-5 градусів за Цельсієм. Точну кількість жертв неможливо визначити. Жителі Африки значною мірою уникли небезпеки, тоді як жителі Європи та Азії зазнали найбільших наслідків виверження. Чисельність населення Землі знизилася до 2000-10000 особи.

Бронзовий колапс: 1205-1150 роки до н. е.

Події є серією серйозних потрясінь у сфері соціальної, економічної та політичної сфер, що відбулися у різних регіонах Євразії та Середземномор’я. Ці події призвели до краху багатьох цивілізацій та культур. Торгові шляхи були зруйновані, економіка зіткнулася з труднощами і почалася епоха дефіциту ресурсів. Безліч розвинутих держав розпалося чи стало об’єктом варварських нападів. Завдяки цій кризі більшість народів Європи та Азії перейшли від використання бронзи до заліза.

Вулканічна зима та пандемія Юстиніана: 536-549 роки

У 536 році відбулося перше з трьох потужних вивержень вулканів в Ісландії, що призвело до настання пізньоантичного малого льодовикового періоду. Європа, Близький Схід та частина Азії були занурені у морок протягом цілих 18 місяців. Через постійну темряву середня температура на планеті впала на 1,5-2,5 градуса Цельсія, що призвело до початку найхолоднішого десятиліття за останні 2300 років.

У 541 році дві великі імперії того часу – Сасанідська та Візантійська – зіткнулися з першою пандемією бубонної чуми. Чума охопила всю Середземноморську область, ставши однією з найбільш смертоносних в історії – вона забрала життя понад 100 млн осіб. Хвороби та погані погодні умови призвели до політичного хаосу та довгострокової стагнації в Європі, яка тривала до 640 року. Цей період отримав назву “Темні віки”.

Великий голод та Чорна смерть: 1315-1353 роки

В 1315 весь весняний і літній період не припинялися дощі, при цьому температура залишалася низькою, що призвело до масових неврожаїв. Все це призвело до початку періоду, який став відомим як Великий голод. Період голоду, за деякими оцінками, тривав до 1322 року.

Через деякий час почалася друга в історії пандемія чуми після Юстиніанової. Її найбільше поширення довелося період із 1346 по 1353 рік, проте окремі осередки захворювання продовжували виникати навіть у ХІХ столітті. Відома як “чорна смерть”, ця хвороба стала однією з руйнівних подій в історії людства. Пандемія забрала життя близько 200 млн людей у ​​Європі та Азії.

Малий льодовиковий період та Тридцятирічна війна: 1600-1648 роки

У 1600 році почався один із найважчих періодів в історії людства. 19 лютого цього року сталося сильне виверження вулкана Уайнапутіна в Перу. Ця подія спровокувала настання так званого малого льодовикового періоду. Глобальне похолодання викликало серйозні наслідки у різних куточках планети. Середня температура планети знизилася на 1-2 градусів Цельсія. Холод призвів до зменшення врожайності, нестачі їжі, голодних хвилювань і бунтів, а також спалахів інфекційних хвороб.

З 1618 по 1648 роки в Європі вирувала Тридцятирічна війна, що стала одним із найжорстокіших релігійних конфліктів в історії. Боротьба між католицькими і протестантськими силами супроводжувалася безліччю битв, облог, погромів і руйнувань, охопивши більшу частину континенту. Кліматична катастрофа, голод та війни, за оцінками, забрали життя майже третини населення Землі того часу.

Дві світові війни та пандемія іспанського грипу: 1914-1945 роки

Перша половина ХХ століття стала періодом надзвичайних лих. У 1914 році розпочалася Перша світова війна, яка виділялася своїм масштабом та застосуванням передових військових технологій. Після війни зникли чотири імперії (Німецька, Австро-Угорська, Османська та Російська), а кількість загиблих перевищила 14 млн людей.

1918 року світ охопила пандемія іспанського грипу. Точна кількість жертв невідома – оцінки варіюються від 17,4 до 100 млн осіб.

У 1930-х роках світова економіка зіткнулася з Великою депресією, яка призвела до різкого скорочення виробництва, масового безробіття та погіршення умов життя для багатьох. Ця криза також призвела до масових банкрутств та голоду.

У 1939 році почалася Друга світова війна, що стала найруйнівнішим конфліктом в історії людства. Вона призвела до загибелі десятків мільйонів людей і перетворила більшу частину Європи на руїни. Війна супроводжувалася геноцидом, масовими вбивствами та використанням ядерної зброї.

Джерело.

Close