facebook

Названо тарифи на газ з 1 травня: скільки коштуватимуть кубометри від різних постачальників

В Україні 98% побутових споживачів обслуговує “Нафтогаз”. Ще 11 постачальників займають 2% на ринку. Названо тарифи, які діятимуть на газ з 1 травня.

Українцям неодноразово повідомляли, що фіксовані тарифи на блакитне паливо діють до кінця квітня. Однак і через місяць міняти їх не планують. Таким чином клієнти Нафтогазу, а це більшість споживачів, продовжать отримувати газ по 7,96 гривні за кубометр.

Як відомо, діє мораторій на подорожчання деяких комунальних послуг, зокрема, на газопостачання. Тариф не повинен змінюватися протягом воєнного стану та шести місяців після його завершення.

У ГазПравді оприлюднили інфографіку, де вказано тарифи від усіх постачальників на квітень. П’ять із них продають кубометр газу продають дорожче за 8 гривень, а сім – дешевше. Мінімальна ціна блакитного палива – у ТОВ “Еру Людям” – 7,70 гривні, а максимальна – 9,99 гривні.

Голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов повідомив, що подорожчання газу є питанням часу, тому громадянам потрібно бути готовими до цього:

За словами Чернишова, для стабільної ситуації на ринку краще, щоб вартість послуги збільшилася раніше, ніж пізніше. При цьому слід враховувати повномасштабну війну та необхідність захистити споживачів.

За словами топменеджера компанії, на лібералізації цін на газ та електроенергію наполягають міжнародні партнери. Однак терміни проведення реформ залежать від уряду та ситуації, що складається всередині держави.

Історична подія в опалювальному сезоні
Україна у 2023-2024 роках вперше пройшла опалювальний сезон зі своїм газом – вдалося обійтись без імпорту. Глава Нафтогазу Олексій Чернишов назвав це історичною подією, яку ще кілька років тому не можна було навіть припустити.

Передача показників лічильників за кордоном
Оператор ГРМ (обл-або міськгаз) повинен щомісяця отримувати дані про витрату пального. В іншому випадку він розраховує їх, виходячи із планового щомісячного обсягу споживання. Таким чином, компанія може некоректно відображати дані та у платіжках з’являться “незрозумілі” суми.

Українські біженці за кордоном можуть передавати постійні показники лічильників через онлайн-сервіси:

на сайті my.gas.ua;
через SMS на номер 4647;
через чати у Telegram або Viber.
Іноді українці вносять неправильні показання лічильників, роблять недоплату чи переплату. У результаті, кошти залишаються на рахунках до з’ясування обставин. Українцям пропонують скласти акт звірки. Згодом гроші можна буде повернути.

Знижка на газ
Клієнт Нафтогазу може отримати невелику знижку на газ – 1% від загальної суми. Для цього їм потрібно сплатити рахунки в онлайн-режимі до 15 числа кожного місяця. Таким чином, якщо за газ потрібно заплатити 200 грн, можна буде внести на 2 грн менше – 198 грн.

Джерело.

Close